Annons

64Polisens maktspel fängslar i mordthriller

Hideo Yokoyama, född 1957, är en japansk roman- och thrillerförfattare.
Hideo Yokoyama, född 1957, är en japansk roman- och thrillerförfattare. Foto: Ersatz

Kidnappningar, försvinnanden och ond bråd död bildar fonden till Hideo Yokoyamas hyllade kriminalroman ”64”. Men det är i det vardagliga maktspelet på arbetsplatsen som den egentliga thrillern äger rum.

Under strecket
Publicerad

”64” utsågs till Årets kriminalroman i Japan 2013 och Årets bästa utländska kriminalroman i Tyskland 2018.

Bild 1 av 1

Mikami, en före detta kriminalare som sedan ett par år har gått över till informationsavdelningen vid en mellanstor japansk polismyndighet, står i centrum för en berättelse om försvinnanden, lögner och maktmissbruk. Hans privatliv är i upplösning efter att hans tonårsdotter, Ayumi, försvunnit sedan några månader. Mikami och hans fru Minako har polisanmält försvinnandet och de har åkt på identifieringar av lik på bårhus. Hållit andan när de väntat på att få se om det är deras dotter Aymunis kropp som ligger under skynket.

De känns som ett åldrat par, slitna långt bortom sina år. Både Mikami och Minako är poliser. De har ägnat en stor del av sitt liv åt karriären, vilket han har fortsatt med medan hon har stigit åt sidan och i stället klivit in i hemmet och modersrollen. Poliskåren sägs vara en för svår plats för kvinnor. Just detta är något som nämns otaliga gånger från flera olika munnar.

Annons
Annons
Annons