Polisen sågas – för tredje året i rad

Rikspolischefen Anders Thornberg säger att tillsynsenhetens rapport ”visar på förbättringsområden” i det lokala polisarbetet.
Rikspolischefen Anders Thornberg säger att tillsynsenhetens rapport ”visar på förbättringsområden” i det lokala polisarbetet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Polisen skulle stoppa gängrekryteringen genom att synas och finnas på plats för invånarna. Men det brottsförebyggande arbetet tycks gå i motsatt riktning. I en rapport kritiseras polisen nu hårt för det bristande lokala polisarbetet – för tredje året i rad.

Under strecket
Publicerad
Polisen Reine Berglund säger att områdespoliser är en bristvara i utsatta områden.

Polisen Reine Berglund säger att områdespoliser är en bristvara i utsatta områden.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Det lokala polisarbetet skulle bli centralt för att stoppa rekryteringen av unga till de kriminella gängen. Det skulle få invånare i utsatta områden att våga vittna och prata med polisen efter dödsskjutningar. Områdespoliserna var ett löfte från såväl politiker som rikspolischefen Anders Thornberg.

– Om vi nu får mer resurser och kan jobba på smartare sätt så är det otroligt viktigt. Områdespoliser känner de kriminella och de vanliga medborgarna. Det handlar om områdespoliser som känner områdena och där måste vi vara närvarande, sa Thornberg i Ekots lördagsintervju hösten 2018.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons