Polisens övervakning på förortstorg överklagas

Polisen vill kameraövervaka torgen i Rinkeby och Tensta och fick i juni ja från kammarrätten. Men nu överklagar Datainspektionen domen. Fallet kommer därför att avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det saknas i dag vägledande avgöranden som anger förutsättningarna för att gator och torg överhuvudtaget ska få övervakas under dagtid, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen.

Under strecket
Publicerad

Stureplan i Stockholm är en av få offentliga platser som kameraövervakas – men endast nattetid.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Det har blivit några rundor genom rättsinstanserna sedan polisen 2013 ansökte om att få kameraövervaka torgen i Rinkeby och Tensta 2013. Kameror på offentliga platser är ytterst ovanligt och frågan var omstridd.

Länsstyrelsen sade ja till ansökan 2013, men Datainspektionen överklagade besluten. Förvaltningsrätten gick sedan på Datainspektionens linje: integritetsintresset vägde tyngre än intresset av att övervaka torgen, menade man. Torgen är centrala platser som man inte kan undvika att passera när man handlar, besöker vårdcentralen eller tar tunnelbanan till jobbet. De boende har rätt att slippa bli övervakade i sin vardag, menade man.

Annons
Annons
Annons