Polisens insats imponerande

KARLAPLAN Plötsligt bryter nazisterna sin formation och rusar mot oss där vi står och tittar bakom avspärrningen mot Skeppargatan. De flesta i attacken bär den vita skjorta och de svarta byxor som signalerar att de tillhör Svenska Motståndsrörelsen, men mannen som skallar min kompis och även ger sig på mig (jag klarar mig lindrigt undan med en knuff i bröstet) är mer ledigt klädd. Deras mål är egentligen en kille som står ett par meter ifrån oss och vars brott tycks vara att han är färgad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det har varit en väl omhuldad myt under de senaste årens stora nazistdemonstrationer att våldsamheterna har sin upprinnelse i att de vänsterextremister som brukar samlas på andra sidan barriären av kravallpoliser är så extremt våldsbenägna. Så är förvisso fallet, men att nazisterna inte är skötsamma kan jag – och ännu mer min skallade kompis – gå i god för.

I årets demonstrationståg, från Karlaplan till Gärdet, gick omkring 800 personer, uppskattade en funktionär. Det säger en del om den blygsamma potentialen för en naziströrelse i det här landet. Nationaldag, strålande sol, helg, bussresor från hela landet, generalmönstring från både Nationalsocialistisk front, Svenska Motståndsrörelsen och Fria nationalister – ändå blir de inte fler än tusen.

Annons
Annons
Annons