Annons

Polisens förtroende växer efter terrordådet

Förtroendebarometern, som gjorts i samarbete mellan Medieakademin och Kantar Sifo, presenterades på en pressträff på torsdagen. Henrik Ekengren Oscarsson (t v) och Toivo Sjörén (t h).
Förtroendebarometern, som gjorts i samarbete mellan Medieakademin och Kantar Sifo, presenterades på en pressträff på torsdagen. Henrik Ekengren Oscarsson (t v) och Toivo Sjörén (t h). Foto: Björn Larsson Rosvall

Svenskarnas förtroende för polisen är på väg uppåt igen.

– Vi såg det redan i samband med terrordådet i Stockholm förra året och den trenden håller i sig, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson.

Under strecket
TT TT
Publicerad

Det finns en stark sympati för människorna som jobbar inom polisen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 2

Förtroendet för institutioner som staten, riksdagen och facket har ökat under det senaste året enligt Förtroendebarometern. Henrik Ekengren Oscarsson (tv) och Toivo Sjörén (th).

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 2 av 2

Polisen var en av samhällsinstitutionerna som tappade i förra årets Förtroendebarometer från Medieakademin. Men i årets upplaga har förtroendet för polisen skjutit i höjden. Av de tillfrågade svarar 65 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för polisen, jämfört med 54 procent i förra årets undersökning.

– Om polisen inte hade fått tag på förövaren efter terrorattacken på Drottninggatan hade det troligen haft en kraftigt motsatt effekt. Men nu finns det en stark sympati för människorna som jobbar inom polisen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons
Annons