Polisens biljakt i Uppsala utreds

Polisjakten av en bil i Uppsala i natt, som slutade med en död och två skadade i den jagade bilen, ska utredas av riksenheten för polismål, för att se om de inblandade tjänstemännen begick några fel när de följde efter bilen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Poliser har enligt polislagen rätt att stoppa misstänkta bilar, och att följa efter dem om de inte stannar frivilligt. Men det finns även restriktioner som de måste följa. Enligt Örjan Brodin, trafikansvarig vid rikspolisstyrelsen, är det vakthavande befäl som ska avgöra när en efterföljande polisbil ska avbryta. Befälet ska göra en avvägning mellan hur farliga personerna i bilen som förföljs anses vara, och hur stor olycksrisk biljakten innebär.

– Det kan vara en svår bedömning. Ofta finns bara mycket knapphändig information om de som är i bilen som jagas, och att köra bil är aldrig riskfritt, så det blir verkligen en avvägningsfråga. Om man är för restriktiv och avbryter för många efterföljningar så lär sig bovarna att om man kör tillräckligt galet så slutar polisen följa efter, säger Örjan Brodin till SvD.se

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons