Annons

Polisens agerande i Malmö bör granskas

Tonåringar krävs på legitimation på gatan. Allmänheten uppmanas att lämna tips till polisen om personer de tror vistas i landet utan rätt tillstånd. Razzior genomförs på arbetsplatser och hemma hos personer som umgås med flyktingar. Det är en ny vardag som beskrivs av papperslösa ungdomar i Malmö och av personer som engagerar sig i deras situation, skriver Lars Fagerström, Flyktinggruppernas riksråd.

Under strecket
Publicerad

Onsdagen 5 september vaknade vi till nyheten om 15-åriga Ali. Han låg på barnpsykiatriska akutkliniken för vård. Några dagar tidigare hade polisen gripit Ali i hans hem och låst in honom i förvar i väntan på avvisning. Migrationsverket begärde att överföringen till Italien skulle stoppas, men gränspolisen satte sig på tvären. I Dagens Eko sa gränspolisens chef i Malmö att deras bedömning var annorlunda än Migrationsverkets, och att de tänker verkställa beslutet om överföring till Italien oavsett om pojken är självmordsbenägen eller om Migrationsverket är redo att ompröva beslutet. Sent på fredagseftermiddagen kom besked om att Migrationsverket temporärt stoppar utvisningen av afghanska pojken Ali.

Det här scenariot väcker många frågor och starka reaktioner hos oss inom asylrörelsen. Är det polisen eller Migrationsverket som bestämmer vad gäller asylprövningen i Sverige? Ska ett ensamkommande barn som kommit till Sverige för att söka trygghet kunna låsas in i förvar? Vad har polisen för prioriteringar när de satsar så mycket resurser på att få ut en skör 15-åring ur landet? Vad har de för befogenheter och vilka metoder använder de? Finns det någon instans som värnar om de här barnens rättssäkerhet när alla myndigheter verkar vara upptagna med att kränka den?

Annons
Annons
Annons