Polisen varnades: Kapitolium är måltavlan

Kongresspolisens insats under attacken i januari får kritik i en intern rapport. Arkivbild.
Kongresspolisens insats under attacken i januari får kritik i en intern rapport. Arkivbild. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Bristfälligt ledarskap och undermålig utrustning gjorde att polisen var dåligt förberedd när USA:s kongress stormades. Detta trots underrättelseuppgifter som varnade för våld från anhängare till Donald Trump, enligt en rapport.

Under strecket
Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

"Själva kongressen är måltavlan." Den varningen nådde polisen inför det att senaten samlades i Kapitolium den 6 januari för att formellt fastställa Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet. Anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump – som felaktigt hävdade att han tagit hem segern – demonstrerade i protest utanför byggnaden och flera av dem deltog sedan i den våldsamma stormningen.

I en 104-sidig intern rapport beskrivs en lång rad misstag som ledde fram till att kongresspolisen var dåligt förberedd och inte agerade tillräckligt kraftfullt under attacken. Slutsatserna ska diskuteras i kongressen på torsdag men flera amerikanska medier har redan nu tagit del av innehållet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons