Annons

Polisen: Var källkritisk och uppmärksam

Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför riksdagen på fredagen, efter att polisen beslutat om en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Europa. Arkivbild.
Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför riksdagen på fredagen, efter att polisen beslutat om en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Europa. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani //TT

Polisens höjda beredskap för ett eventuellt terrordåd i Sverige har skapat oro och ryktesspridning på internet. Polisen uppmanar nu människor att vara källkritiska till uppgifter som sprids, men att samtidigt behålla vaksamheten om man ser saker som sticker ut.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad

Polisen beslutade i torsdags att inleda en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Frankrike och Österrike. Syftet är att snabbt kunna agera vid ett terrordåd i Sverige, och den höjda beredskapen ledde till ryktesspridning om förestående terrordåd på olika platser i Sverige.

– Vi såg att det var en mängd olika rykten som florerade på sociala medier, och då tycker vi att det är viktigt från Polismyndigheten att vara tydliga med att det gäller att vara källkritisk och följa information från myndigheter, som i det här fallet från polisen, säger polisens presstalesperson Jonas Beltrame-Linné.

Annons
Annons
Annons