Polisen tar inte hatbrott på allvar

För att bemöta det ökande antalet hatbrott mot homosexuella gav Rikspolisstyrelsen (RPS) i februari ut en handledning för hur man ska hantera homofobiska brott. Men fyra månader senare använder ingen av de 21 länspolisdistrikten den. Och bara sex känner till den.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hatbrotten mot homosexuella ökar i Sverige. Det visar Säkerhetspolisens statistik. Under 2003 anmäldes 38 procent fler brott än året innan. Ökningen är verklig, enligt Säpo, och handlar alltså inte bara om att fler anmäler. Dessutom är mörkertalet stort, och många brott anmäls
aldrig.
Enligt RPS beror de uteblivna anmälningarna bland annat på att det finns en misstro mot polisen och en rädsla hos offren att inte bli trodda. Därför har polisen
tagit fram en handledning för att öka stödet till offer för homofobiska brott. Men efter en rundringning som SvD gjort till polisdistrikten i Sverige visar det sig att det bara är ett fåtal som känner till handledningen. Inget distrikt använder sig av den.

I handledningen finns utförliga beskrivningar av faktorer polisen ska leta efter vid misstanke om hatbrott och konkreta instruktioner hur de ska agera på en brottsplats:
• Polisen ska fråga om brottsoffren själva har några idéer om varför just de blev utsatta/utvalda.
• Om gärningsmannen uttrycker sig homofobiskt ska det dokumenteras så ordagrant som möjligt.
• En indikator är hur öppenoffret är med sin sexualitet, blev han eller hon attackerad vid exempelvis en gayklubb?Hade offret någon symbolpå sig?
• Kommentarer från en gärningsman om att hankänt sig kränkt av att offret gjort närmanden kan vara en indikation på ett hatbrott.
• Polisen ska inte använda fördomsfulla, stereotypa uttryck som bög eller flata utan att ha kollat med offret om det är okej.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons