Annons
X
Annons
X

Polisen står handfallen inför brotten på nätet

Allt fler brott sker på och med hjälp av Facebook, visar SvD:s genomgång av polisanmälningar i Stockholms län. Förra året mer än fördubblades antalet anmälningar. Men polisen saknar teknik och resurser för att arbeta effektivt på den nya brottsplatsen.

(uppdaterad)
[object Object]
”Vi har för lite personal för att till exempel spana på Facebook”, säger David Beukelmann, chef för ungdomsroteln vid citypolisen i Stockholm. Foto: KARIN NILSSON

SVD GRANSKAR SOCIALA MEDIER: DEL 1

I kölvattnet efter terrorattentaten i Norge har en del av diskussionen handlat om hur den misstänkte gärningsmannen Anders Behring Breivik använt sociala medier för att planera och knyta kontakter. Bilder på hans Facebooksida - som nu är nedstängd - spreds över världen. Det var också via sina kontakter på den sociala nätverkssajten han spred sitt så kallade manifest.

Internationellt har Europol börjat titta närmare på den ökade brottsligheten på sociala forum. Också i Sverige har polisen fått upp ögonen för Facebook som en ny arena för brott, men resurserna räcker inte alltid till:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns 1 100 poliser i city. Men i det virtuella Stockholm är det helt klart glesare, vi hinner inte patrullera på nätet, säger David Beukelmann, chef för ungdomsroteln vid citypolisen i Stockholm.

  Annons
  X

  Själv har han 4-5 spanare som ska täcka Stockholm city. Att dessutom patrullera på Facebook – där många misstänkta, målsägande och vittnen finns numera – går helt enkelt inte.

  Den egna organisation är trög och långt efter på den front där ungdomsbrottsligheten växer. På nätet i allmänhet. Och på Facebook i synnerhet.

  Att Facebook blivit en allt vanligare brottsplats visar en genomgång som SvD har gjort av polisanmälningar i Stockholms län de senaste fem åren. Bara under de fem första månaderna 2011 förekom inlägg, bilder eller hot och förtal kopplade till nätverkssajten i 993 anmälningar att jämföra med helåret 2010 när det gjordes sammanlagt 1 554 anmälningar. Ser man till helår har antalet polisanmälningar fyrdubblats under de senaste tre åren, från 601 till 2383 om anmälningstakten under 2011 fortsätter i samma takt.

  I den bästa av världar är den i särklass mest populära nätverkssajten en tillgång för polisen. Men i dagsläget saknar många polisenheter resurser att surfa på sajten där nästan varannan svensk har ett konto, visar SvD:s rundringning.

  Vi hinner inte patrullera på nätet
  David Beukelmann, chef för ungdomsroteln vid citypolisen.

  Exempel på utredningar där Facebookkontakter, inlägg och bilder är viktiga är bland annat våldtäkter, misshandel och hot. Men även kartläggningar av ungdomsgäng och kriminella nätverk underlättas av Facebook, uppger flera av de utredare som SvD har talat med.

  Problemet är att polisens
  datorer är kopplade till en rad nätverk med känslig information och därför inte går att ansluta till vanligt internet. Istället finns enstaka datorer med vanliga internetuppkopplingar. Men dessa är ofta få i relation till antalet anställda.

  – Vi är 4 poliser i yttre tjänst och 5 utredare. Vi har i bästa fall tre datorer där man kan gå in och sätta sig någon gång om den är ledig. Så ibland rekar jag lite hemma via min egen Facebookprofil för att hålla koll på de ungdomar vi följer, säger Carlos Paulsson, gruppchef för ungdomsgruppen i Helsingborg.

  Bilden känns delvis igen av Anders Klingberg, chef för ungdomssektionen i Storgöteborg som berättar att hans personal kan behöva anpassa sin arbetstid till tidiga morgnar när trycket är mindre på de nätanslutna datorerna.

  – På 25 poliser har vi en fast dator och två bärbara där vi kan surfa. Det är klart att vi skulle behöva fler.

  Även ungdomsroteln i Stockholm uppger att man har för få datorer för surfning med säkra uppkopplingar.

  Ett annat problem är att ärenden där datortrafik förekommer i större omfattning och där man till exempel behöver beslagta en dator fortfarande betraktas som en specialistkompetens. Ungdomsrotlar tvingas därför ofta att skicka ärenden där Facebookinlägg kan vara viktiga som bevis vidare till it-brottssektionen. Den kapaciteten skulle både David Beukelmann och Anders Klingborg vilja ha närmare den egna organisationen. Framför allt eftersom ungdomsbrott måste utredas inom sex veckor från att misstanke delgivits.

  – Numera finns det dator- och mobiltrafik i nästan vartenda ärende vi hanterar. Vi behöver vara mer självförsörjande för att vara effektiva, säger David Beukelmann.

  Många unga med kriminella kontakter och i riskzonen har öppna profiler, berättar poliser som SvD har pratat med. Den informationen skulle man kunna använda i brottsförebyggande syfte, till exempel för att störa ut nyrekrytering av unga. Men även om informationen finns öppet är det inte säkert att polisen har tid att gå igenom den.

  – Själva har vi mycket små möjligheter att försöka kartlägga personer, och vi har för lite personal för att till exempel spana på Facebook, säger David Beukelmann.

  Undersökningsmaterial från nätverkssajten kommer därför oftast via tips.

  – I de flesta fall har en del som hört av sig till oss redan idkat privatspaning, känt igen någon via Facebook där vi kan få hjälp att hitta gärningsmannen.

  Även Urban Swahn, gruppchef för it-brottsenheten i Västra Götaland beskriver situationen som frustrerande. Hans egen enhet har fått program som kan spara ned intressanta sidor om man till exempel bevakar ett nätverk eller en person via Facebook. Men för att gå igenom materialet saknas både resurser och ordentlig systematik kring hur man ska arbeta.

  – Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook. Men vi är inte rustade för den här utvecklingen, den digitala världen har sprungit ifrån oss.

  UPPDATERING 14.00 2/8: Tidigare skrev vi lite missvisande i rubriken att brotten på Facebook hade femdubblats på fyra år. Antalet polisanmälningar har fyrdubblats under de senaste tre åren, från 601 till 2383 om anmälningstakten under 2011 fortsätter i samma takt.

  Facebook – en ny arena för brott blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  ”Vi har för lite personal för att till exempel spana på Facebook”, säger David Beukelmann, chef för ungdomsroteln vid citypolisen i Stockholm.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 3

  Många unga som är i den kriminella riskzonen har öppna profiler på Facebook, men polisen hinner sällan gå igenom informationen. Dessutom är polisens datorer kopplade till nätverket som innehåller känslig information, vilket gör att de flesta av dem inte kan anslutas till internet. Samtidigt finns numera en växande skara målsäganden, vittnen och gärningsmän just på internet och Facebbok.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 3

  Anders Behring Breiviks Facebooksida som nu har stängts ned.

  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X