Annons
X
Annons
X

Polisen skärper kamp mot olaglig fildelning

Nu vill polisen trappa upp bekämpningen av olaglig fildelning och andra brott mot immaterialrätten. Polis och åklagare i Sverige har bildat en specialgrupp med totalt nio utredare som ska samarbeta över landet.

Nya Ipred-lagen, som ger privata aktörer rätt att kräva ut identiteten bakom ip-adresser från bredbandsoperatörer, har inte gett något glasklart genombrott i jakten på illegala fildelare.

Det första så kallade Ipred-fallet är nu en fråga för Högsta domstolen (HD). Fem bokförlag fick i senaste vändan nej från hovrätten på sin begäran att få ut identiteten bakom ett ip-nummer från Ephone.

Samtidigt skärper nu polisen sin jakt på illegala fildelare.

Annons
X

Den som tillgängliggör upphovsrättskyddat material via exempelvis fildelning kommer snart att löpa större risk att åka fast. I alla fall om Polismyndighetens planer ger önskat resultat.

Under våren kommer nio utredare att specialutbildas och bilda tre grupper vid polismyndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tillsammans med två åklagare, Fredrik Ingblad och Henrik Rasmusson, ska de samarbeta för att exklusivt utreda immaterialrättsliga brott.

Paul Pintér vid länskriminalen i Stockholm har utsetts till nationell samordnare och ska koordinera samarbetet.

– Det här är ett sätt att effektivisera brottsbekämpningen. Min uppgift blir bland annat att ta emot alla ärenden och pytsa ut dem till de olika distrikten, säger Paul Pintér till SvD.se.

Brott mot immaterialrätten är enligt Polismyndigheten ofta gränsöverskridande och beräknas omsätta stora belopp. Det nationella samarbetet är ett sätt att komma åt problemet.

– Tanken är att grupperna först ska fokusera på sitt eget område, men man ska även kunna agera nationellt. När det gäller tillslag kan det underlätta med en viss samordning, säger han.

Paul Pintér tror att samarbete över landet kommer att bli allt viktigare när det gäller flera typer av brott.

– Personligen tror jag att det kommer att vara framtidens melodi. När det gäller exempelvis bedrägerier så är det mycket som går över internet. Det är svårt att veta var ett brott kommer att hamna och det kan spreta åt många håll, säger han.

Redan 2008 inrättade Åklagarmyndigheten två tjänster för åklagare med nationellt ansvar för handläggning av immaterialrättsbrott. Tillgängliggörande av upphovsrättskyddat material och varumärkesintrång är några exempel på brott mot immaterialrätten.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X