Kommentar

Mårten Schultz:Polisen ska inte låta som en grälsjuk anonym twittrare

Mårten Schultz
Polisens instagramkonto hamnade i blåsväder under mellandagarna.
Polisens instagramkonto hamnade i blåsväder under mellandagarna. Foto: Mikael Fritzon/TT

Polismyndigheten hamnade i mellandagarna i blåsväder. Orsaken var myndighetens officiella konto på Instagram. Bakgrunden var en omdiskuterad ändring av brottsbalken som trädde i kraft den 1 januari, den så kallade blåljussabotageregeln.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild från polisens instagramkonto

Bild från polisens instagramkonto

Annons

Den nya regeln om blåljussabotage rullar inte direkt av tungan men bör citeras i sin helhet. (Man får läsa den långsamt.) Regeln säger att den ”som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård genom att använda våld eller hot om våld mot verksamhetens personal eller mot personer som bistår verksamheten, tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten, eller vidta annan otillbörlig åtgärd döms, om gärningen är ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet” ska dömas för ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Straffet är fängelse i högst fyra år.

Om brottet är grovt är maxstraffet fängelse högst arton år, eller på livstid. ”Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.” Det här är allvarliga saker. Grovt brott kan alltså medföra livsstidsstraff, vilket är väldigt ovanligt i svensk straffrätt. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons