Annons
X
Annons
X

Polisen ska få övervaka mera

Regeringen vill utöka polisens möjligheter att i hemlighet övervaka och avlyssna elektronisk kommunikation. Polisen ska även få möjlighet att ta reda på var en dator eller annan elektronisk utrustning finns samt få bättre tillgång till uppgifter om abonnemang.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi hoppas kunna lämna en proposition till riksdagen i februari så att de nya reglerna kan träda i kraft i juli nästa år, sade justitieminister Beatrice Ask på en pressträff.

Den övervakning som regleras i förslaget är uppgifter om vem som kommunicerar med vem, när det sker, var den som kommunicerar med någon befinner sig och vilken typ av utrustning/kommunikation som används.

– Polisen kommer att veta under vilka förutsättningar den kan begära ut uppgifter. Det är en väldigt vanlig uppfattning att polisen kan få ut uppgifter lättvindigt. Så är det inte, sade Ask.

Annons
X

Polisen ska kunna få tillgång till abonnemangsuppgifter som IP-nummer, namn, telefonnummer även om det handlar om brott som bara kan ge böter, enligt förslaget.

Säpo har begärt att teleoperatörerna ska vara skyldiga att registrera uppgifter om vem som köper kontantkort, bland annat för att det är mycket vanligt att mobiler med anonyma kontantkort används av brottslingar för att försvåra för polisen. Men det säger regeringen nej till och motiverar det med att det skulle ge nya problem och mer krångel utan att det skulle bli lättare att lösa brott. Det skulle finnas många sätt att gå runt kravet på registrering.

Enligt Ask stärks också rättssäkerheten med förslaget.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    Förslagen finns i en lagrådsremiss som nu går till Lagrådet. En lag om inhämtning av uppgifter i spaningssyfte föreslås också, för att stärka rättssäkerheten och skyddet för integriteten.

    Stockholm TT

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X