Annons
X
Annons
X

Polisen räknar med fler gripanden

Arbetet att gripa personer efter oroligheterna i Stockholm intensifieras. I dag hålls häktningsförhandlingar mot en 18-åring, och efter mängder med vittnesförhör och dygnet runt-arbete för utredarna räknar Stockholmspolisen med att kunna göra en mängd gripanden framöver.

Polis omhändertar högerextrema i Mälarhöjden i fredags.
Polis omhändertar högerextrema i Mälarhöjden i fredags. Foto: SCANPIX

Polisen i Stockholm hyser gott hopp om att kunna gripa ett flertal personer knutna till oroligheterna och upploppen de senaste dagarna.

Av närmare 200 anmälningar som ligger på utredarnas bord bedömer polisen att man har material för att gå vidare i 150 ärenden.

– Vi kommer framåt i utredningarna, vi ligger bra till. De senaste dagarna har åtta till tio personer varit hörda och släppta, men de är fortfarande föremål för utredning, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Annons
X

Ibland krävs det bara en detalj eller att vi hämtar en person för att komma vidare.
Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen, beskriver bevismaterialet som digert.

Polisförstärkningarna från Skåne och Västra Götaland som
nådde Stockholm i fredags och under helgen fungerar som avlastning för poliserna i huvudstaden, som har en tuff månad framför sig med flera stora evenemang.

I dag måndag häktades en 18-årig man misstänkt för våldsamt upplopp efter oroligheterna i Älvsjö natten mot fredag. Häktningsförhandlingarna hölls under måndagseftermiddagen vid Södertörns tingsrätt. 18-åringen släpptes men är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldsamt upplopp, och under skyddstillsyn.

Exakt hur många gripanden som kan ske de närmaste dagarna vågar Kjell Lindgren inte uppskatta. Men bevismaterialet är digert och flera vittnesförhör hålls framöver.

– Ibland krävs det bara en detalj eller att vi hämtar en person för att komma vidare. Vi har många utredare nu, både lokalt och på länsnivå, som jobbar på som gnuer, säger han.

Före helgen var 16 personer anhållna, misstänkta för bland annat skadegörelse, våldsamt upplopp och hot mot tjänsteman. Merparten av de är dömda sedan tidigare. Samtliga är nu släppta, misstankarna kvarstår dock.

Fyra av dem är minderåriga och omhändertagna enligt lagen om vård av unga (LVU). Ytterligare en person blev föremål för lag om vård av missbrukare, LVM.

Åklagarmyndigheten i Stockholm förstärkte sin jourverksamhet under helgen för att hinna med arbetet med upploppen.

En 19-årig man, folkbokförd i Kista, anhölls i sin frånvaro i lördags och sitter nu anhållen misstänkt för våldsamt upplopp. Han ska ha deltagit vid oroligheterna i Husby den 21 maj.

Innan klockan tolv i morgon ska beslut tas om 19-åringen begärs häktad eller inte, berättar kammaråklagare Andreas Nyberg vid Västerorts åklagarkammare.

Efter en vecka av skadegörelse och bränder runtom i Stockholm möttes poliserna av
en lugn natt mot måndag. Under natten rapporterades åtta bilbränder, däremot inga stenkastningar mot polis och brandkår eller ”några som dragit runt i form av grupperingar”.

Mer om oroligheterna i Stockholm

Annons
Annons
X

Polis omhändertar högerextrema i Mälarhöjden i fredags.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X