Annons
X
Annons
X

Polisen: Övervåld ska anmälas

Nattvandrare och andra personer som var ute i Husby under natten uppger att de fått ta emot batongslag och glåpord såsom ”apor” och ”negrer” från polisen. Nu polisanmäler Stockholmspolisen sin egen insats i Husby.

Ett utbränt bilvrak stod kvar efter nattens oroligheter.
Ett utbränt bilvrak stod kvar efter nattens oroligheter. Foto: SCANPIX

Said Ali på Allmänna idrottsföreningen i Kista, som även jobbar som nattvandrare, är kritisk till polisens agerande under natten och säger till TT att de borde vända sig till lokala organisationer innan de går in med full styrka.

Om man tycker att man blivit kränkt tycker jag att man ska anmäla det.
Daniel Mattsson, Västerortpolisen

– Polisen kan inte veta vilka som är vilka, men de använder fel metod när de slår alla som står i vägen. Vi var där för att lugna ner situationen och vi hade våra nattvandrarvästar på oss, ändå jagade de oss och slog med batonger.

Annons
X

Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström har gjort en anmälan för att ureda polisens arbete, rapporterar
SVT:s ABC.

Daniel Mattsson, talesperson vid Västerortspolisen, säger till SvD att han inte känner till om det kommit in några anmälningar om våld från poliser.

– Polisen har en rättighet att använda våld för att genomföra vissa tjänsteåtgärder. Men om någon uppfattar att man blivit utsatt för övervåld då tycker jag att man ska anmäla det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även kommunanställda medborgarvärden Daniel Ghirmai har uppgett för TT att två av hans kollegor fick ta emot batongsmällar från polisen när de var ute på stan och att polisen kallade dem ”luffare, pajas, apor, negrer”.

  Under dagen när närpolischefen Jörgen Karlsson var i Husby centrum och pratade med boende kommenterade han uppgifterna.

  – Det är olyckligt om man uppfattar att man har blivit kallad det. Det vi säger är att antingen får man polisanmäla det eller så får man ta kontakt med oss på närpolisen, säger han till TT.

  Också Daniel Mattsson vid Västerortpolisen uppmanar till att anmäla glåpord men vill inte uttala sig närmare om uppgifterna.

  – Eftersom jag inte var på plats ska jag inte uttala mig om det. Om man tycker att man blivit kränkt eller behandlad illa på annat sätt tycker jag att man ska anmäla det.

  Är den typen av tillmälen okej?

  – Självklart ska alla bli behandlade med respekt och det gäller från båda håll, både poliser och de boende i området.

  Vad innebär sådana här situationer för närpolisens relation till boende i området?

  – I samtliga områden så har vi en god kontakt med medborgarna och om de ringer och behöver hjälp, som i går, så är det självklart att vi åker dit. Det är en väldigt liten del som begår de här brotten, det handlar faktiskt om brottslighet som både vanliga boende och polisen blivit utsatta för.

  Vad vet ni så här långt om orsaken till upploppen?

  – Orsaken vet vi inte, vi vet bara hur det började. Boende i området ringer in om att det är ungdomar som maskerat sig kring Husby centrum och bär på dunkar med bensin. Och sedan när poliser är på väg dit börjar det brinna en bil och när första polis kommer dit får de sten kastade mot sig. Det var så det satte i gång runt 22, polisen startar inga upplopp. Det var inget annat polisiärt ingripande än att boende ringde och ville ha vår hjälp.

  Totalt har 18 anmälningar gjorts, dessa rör bland annat försök till mordbrand och våld mot tjänsteman, enligt Daniel Mattsson är fyra poliser lindrigt skadade. Utöver det ska 60 fönsterrutor krossats och runt 50 bilar förstörts.

  Hur polisens arbete ser ut inför kvällen och framöver vill Daniel Mattsson inte kommentera utöver att om boende ringer efter hjälp så kommer polisen.

  – Vi uttalar oss inte om hur många poliser som var där i natt eller hur många poliser som jobbar i kväll heller, det ligger i sakens natur.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ett utbränt bilvrak stod kvar efter nattens oroligheter.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X