Annons
X
Annons
X

Polisen nöjd med stökigt SD-möte

Hela Sergels torg i centrala Stockholm spärrades av i samband med Sverigedemokraternas valmöte i dag. Trots att SD-ledaren Jimmie Åkessons tal knappt hördes på grund av skränande demonstranter var polisen nöjd efteråt.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: KARIN NILSSON

Flera hundra poliser, några med kravallutrustning, tillsammans med polisbilar och piketbussar bevakade mötet och anvisade demonstranter som kommit för att störa ut Sverigedemokraterna till annan plats.

Efteråt förklarade sig polisen nöjd med att det aldrig blev en konfrontation. Sverigedemokraterna å sin sida kritiserade polisen skarpt för att ha släppt fram de väsnande demonstranterna så nära att Jimmie Åkessons tal knappt hördes.

– Vi gjorde en sektionering, en bedömning av hur mycket folk vi kunde ha här framme så att det var möjligt att genomföra torgmötet utan att det skulle förstöras, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Annons
X

TT: Men det gick ju inte att höra vad Jimmie Åkesson sade?

– Det är såvitt jag förstår inte det som lagstiftaren har begränsat, utan om man kan genomföra ett möte eller inte.

– Han fick framföra sitt budskap och det fanns motdemonstranter, men inte på ett sådant sätt att torgmötet inte kunde hållas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT: Lagens syfte är väl att budskapet ska höras också?

  – Man ska få framföra det. Det är möjligt att en del inte uppfattade allt som sades, men vår uppfattning är att mötet kunde genomföras och det var för oss det viktigaste.

  Sedan Jimmie Åkesson lämnat platsen grep polisen en person som slängde något på poliser, misstanken gäller försök till misshandel.

  Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap, kan störningarna av SD:s valmöten gynna partiet på valdagen.

  – Väldigt många människor, som absolut inte håller med Sverigedemokraterna om deras politik, kan säkert känna upprördhet över att partiet trakasseras. De är ju ett odemokratiskt inslag i en valrörelse som måste fördömas.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 3
  Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 3
  Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X