Annons
X
Annons
X

Stockholmspolisen mörkade massövergrepp

Liknande massövergrepp på kvinnor som skedde i tyska Köln har även hänt i Sverige – på musikfestivalen We are Sthlm. Men polisen har medvetet valt att inte berätta det, skriver DN.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
[object Object]
Musikfestivalen i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival.

**Tysk polis har **kritiserats för att det tog nästan en vecka innan nyårsnattens sexuella trakasserier mot kvinnor i Köln uppmärksammades.

Dagens Nyheter avslöjaratt polisen i Stockholm känt till liknande händelser på ungdomsfestivalen ”We are Stockholm” utan att kommunicera det. I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival.

–  Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Annons
X

Övergreppen ska vara organiserade, där flera män samtalats och omringat flickor för att begå övergrepp.

– De här fallen är väldigt speciella. Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer. Deras tillvägagångssätt blev vi först helt chockade över. När vi fick de första indikationerna på vad som hände trodde vi inte att det kunde stämma, säger Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholm stad till tidningen.

DN har tagit del av de interna PM som varje dag under ungdomsfestivalen We are Sthlm skickades till polischefer och Stockholmspolisens mediacenter.

”Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden”, skrev polisen.

Presschefen Varg Gyllander ser kritiskt på polisens hantering.

– Vi borde absolut ha skrivit och berättat om det här, tveklöst. Varför det inte skedde vet jag inte, säger han till DN.

– Det här är så stort och under måndagen kommer jag att backspåra det hela för att hitta orsaken.

SvD söker Varg Gyllander för fler besked i hur polisen kommer hantera ärendet.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, anser att polisens agerande är oacceptabelt.

"Polisen ska förstås agera utifrån fakta på ett professionellt sätt utan att låta styras av hur olika politiska partier skulle komma att agera", skriver han i ett pressmeddelande med hänvisning till att polisen skulle ha underlåtit att berätta om övergreppen av rädsla för att gynna Sverigedemokraterna. Hela hanteringen måste granskas, menar Haddad som uppmanar rikspolischef Dan Eliasson att agera.

Annons
Annons
X

Musikfestivalen i Kungsträdgården.

Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X