Annons
X
Annons
X

Polisen: Minst tio döda på lägret

En man utklädd till polis har skjutit ihjäl minst tio personer på ett sommarläger för socialdemokratiska ungdomar på en ö utanför Oslo.

JUST NU

Vid 20-30-tiden meddelade norskt räddningsmanskap att flera personer skjutits till döds på ön Utøya, Buskerud, väster om Oslo, där det pågår ett årligt politiskt sommarläger med ett socialdemokratiskt ungdomsförbund, AUF.

Det ska röra sig om en man utklädd till polis som ska ha skjutit med automatvapen, enligt norska Tv2.

En person uppges vara gripen.

Annons
X

– Den personen var klädd som en polis när han kom till ön. Vi har stor anledning att tro att skottlossningen har samband med explosionen i Oslo tidigare idag, säger Bjørn Erik Sem-Jacobsen, informationschef på polisen i Norra Buskerud till NRK.

– Det är en politisk sommarläger som hålls där, och med vad som hänt i Oslo i dag är det rimligt att tro att det finns ett samband. Det finns en teori vi arbetar utifrån, säger han till NRK.

– Många är skadade, gömmer sig, och några har även lagt till att simma mot stranden, säger den socialdemokratiska politikern Bjørn-Jarle Rødberg Larsen till NRK. Han har varit i kontakt med en bekant på ön.

– Efter en liten stund började han skjuta vilt omkring sig. Folk blev rädda, förtvivlade och gömde sig. De har med egna ögon sett lägerdeltagare bli skjutna av den här personen, säger Bjørn-Jarle Rødberg Larsen till NRK.

Hege Haukeland Liadal hade sms-kontakt med en av ungdomarna under tiden skytten hotade ungdomarna.

– Det är flera ungdomar som har har tagit skydd. Skytten är utklädd till polis och går runt fritt på området. Men det verkar som att polisen har beredskap och är på väg, de hör helikoptrar, säger han till SvD.

Panik ska ha utbrutit och flera ungdomar ska ha försökt att simma från ön.

Sommarlägret är ett arrangemang med 560-700 personer.

Ali Esbati, tidigare ordförande för svenska Ung vänster, är på plats på ön. Han ska enligt uppgift må bra.

10-14 beväpnade poliser skickades med helikopter från Oslo, skriver norska Tv2.

Svenska SSU vet inte om de har några medlemmar på plats.

– Det brukar finnas SSU-are. Men i nuläget har vi ingen uppgift. Vi håller på att undersöka det,vi vet väldigt lite. Vi försöker att komma i kontakt med pressavdelningen och personer på plats, men överallt tutar det upptaget eller så har de stängt av. Det ser ut att vara en jäkligt kritisk situation, första prioritet är att reda ut vad som har hänt, säger Marcus Strinäs på SSU.

Det var planerat att statsminister Jens Stoltenberg skulle hålla tal där under lördagen, skriver Aftenpostens nätupplaga.

Socialdemokraterna Sverige kommer att göra ett uttalande kring händelserna under kvällen. Men inga SSU:are tros befinna sig på Utøya.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X