Annons
X
Annons
X

”Polisen måste decentraliseras”

Polisen måste decentraliseras. Det kräver justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s). ­Dagens hierarkiska organisation är ineffektiv och riskerar att leda till en sämre brottsbekämpning, anser han.

En advokat, en justitieminister –samt polisen Susanne. Thomas Bodströms debutdeckare, som publiceras i vår, har tre huvudpersoner.

– Hälften är sant, hälften är påhittat. Men berättelsen är hämtad från mina egna erfarenheter.

Thomas Bodström är nygammal advokat, med egna jurist­firman Borgström och Bodström. Men efter maktskiftet får han nöja sig med posten som ord­förande i riksdagens justitie­utskott; Beatrice Ask (m) har ­tag­it över tjänsterummet i Rosen­bad. Hon klarar sig ”så där”.

Annons
X

– Hon gör inte bort sig, men är väldigt initiativlös. De få förslag som kommer är, till min förvåning, våra gamla.

Företrädaren efterlyser aktion, och pekar ut den mest akuta fråg­an: att decentralisera polisen. Det har alltid funnits ”en spänning” mellan Rikspolisstyrelsen, RPS, och länspolismyndigheterna, konstaterar han.

– Men det senaste året har RPS utvidgat sitt mandat, när Beatrice Ask stoppat huvudet i sanden. Polisen är nog Sveriges mest hierarkiska organisation, till och med mer hierarkisk än försvaret. Avståndet mellan Rikspolischefen och polisen på gatan är gigantiskt, och det måste till en omedel­bar kursändring.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisen ska fortfarande vara statlig, inte kommunal. Men ansvaret för brottsbekämpningen bör flyttas till en ”låg nivå”, anser Thomas Bodström. Han har själv ändrat uppfattning i frågan, efter att ha samtalat med poliser som varit frustrerade över den starka centraliseringen.

  – Rikspolisstyrelsen har blivit 500 fler på bara något år, det drän­erar polisen på fältet. Om vi inte vrider det här rätt kommer vi definitivt att få en mycket sämre brottsbekämpning.

  Folkpartiet föreslog nyligen ett svenskt FBI, en polisstyrka inom Rikskriminalen med uppdrag att bekämpa organiserad brottslighet. Thomas Bodström har uttryckt sitt gillande, och klargör nu att den särskilda FBI-gruppen ska vara landets enda centralstyrda enhet.

  – I dag sker det operativa arbetet i toppen, på Rikspolisstyrelsen, och administrationen längst ned. Vänd på hela pyramiden, lyd­er budskapet till ansvarig minister.

  Förmiddagen har han till­bringat på Kronobergshäktet, i sin egenskap av advokat.

  – Jag kommer rakt in i rättssamhället på ett sätt som ger mig en enorm fördel, inte minst gentemot Beatrice Ask. Jag bara knackar på dörren och säger ”Nu ska jag hälsa på x”.

  Riksdagsarbetet går först, försäkrar Thomas Bodström. Men att återuppta advokatkarriären efter valförlusten var självklart.

  – Jag saknade krutröken i domstolarna, jag saknade den genuina kontakten med människor som hamnat fullständigt snett i tillvaron, och jag saknade den speciella känslan att hjälpa en person som råkat väldigt illa ut.

  Hans dubbla roller är emellertid omstridda, även internt. I tidningen Östran konstaterar Göran Perssons förre medarbetare ­Peter Akinder att Thomas Bodström måste välja mellan politik och ­juridik. ”Som justitieminister var Bodström med om att föreslå lag­ar. Som ledamot av Sveriges riksdag beslutar han om dem. Ska han dessutom vara en person som argumenterar för att någon bör frias eller fällas på grundval av dessa lagar – då har han en roll för mycket.”

  – Jag tror att det är precis tvärtom. Jag tror att jag ska ha just den här kombinationen.

  Också de politiska motståndarna är kritiska. Den förre justitieministern har redan ”varit borta från lite för många utskottssammanträden”, skriver Johan ­Linander (c), rättspolitisk talesman, på sin blogg.

  – Det är ren lögn. Däremot har Johan Linander varit väldigt mycket borta. Han tillhör de här som är pappalediga när det ska vara möten, och jobbar på somrarna. Jag har knappt sett honom under det här året, faktiskt.

  Thomas Bodström säger att han inte har missat ett enda möte i justitieutskottet under hela höst­en, på grund av arbetet som advo­kat. I  dag talar han dock i Örebro, och får lämna över ordförandeklubban.

  Med de forna samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet är relationen bra, förklarar han. Inställningen till nya verktyg för polisen, som buggning och preventiva tvångsmedel, har dock längre splittrat trion. ”Det börjar gå för långt”, sade Peter Eriksson (mp) förra året om Bodströms agerande, och krävde ett stopp för förslag som inskränker den personliga integriteten.

  – Det är ingen hemlighet att det där har varit en stötesten, men nu är det avklarat. Polisen har fått sina redskap, och jag ska ta initiativ till ett djupare samarbete i rättsfrågorna.

  Han är redo att göra comeback i regeringen om socialdemokraterna skulle vinna valet 2010, men kan tänka sig att bli något annat än justitieminister.

  – Det är förmätet att tro att det är något plockepinn, det är väldigt fint att få sitta på en ministerpost. Om jag ändå skulle få välja vore det spännande att prova någ­ot annat. Jag har gjort det jag ­ville göra som justitieminister, och har mina nästan exakt 200 lagar.

  Vad vill du bli?

  – Det vet jag inte. Min fördel var ju att jag kunde mitt område, jag har inte samma kunskap om något annat.

  Läs tidigare intervjuer. svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X