Annons

Polisen kan söka efter papperslösa i skolor

Snart får alla papperslösa barn i Sverige rätt till skola. Men en rättighet har inte så stor betydelse, om du inte vågar nyttja den. Det finns ingenting som formellt hindrar polisen från att söka efter papperslösa barn i skolan. De papperslösas rättigheter måste stärkas, skriver Emelie Bardon, Feministiskt initiativ.

Under strecket
Publicerad

Från och med 1 juli har papperslösa barn rätt att gå i skolan i Sverige. Det innebär att alla kommuner är skyldiga att erbjuda dessa barn plats i kommunens skolor på samma villkor som alla andra barn. Det är en reform Feministiskt Initiativ välkomnar, men samtidigt ser vi att den inte räcker. För att verkligen ha rätt till en trygg och likvärdig skola måste alla barn och föräldrar kunna ta sig till skolan utan att riskera att utvisas. En rättighet har inte så stor betydelse, om du inte vågar nyttja den.

De papperslösas rädsla är inte ogrundad. Polisen säger sig ha upphört med de kritiserade ”inre utlänningskontroller” i kollektivtrafiken efter vittnesmål om rasprofilering, men kvar är razzior som görs på bröllop, arbetsplatser och poliser som väntar utanför barn- och ungdomspsykiatrin. Om detta vittnar såväl papperslösa själva som vårdpersonal och vigselförrättare. Vad garanterar att skolan inte blir en plats för polisen att leta upp gömda barn och familjer på?

Annons
Annons
Annons