Annons
X
Annons
X

Polisen ingrep mot vild strejk

Ett 90-tal anställda på Systembolagets dotterbolag Lagena har gått ut i en vild strejk för att protestera mot att företaget hyrt in personal via bemanningsföretag samtidigt som fast anställda varslats om uppsägning. Polisen har nu tvingat de anställda ta bort de bilar som blockerat Lagenas lager i Jordbro.

Den vilda strejken hos Systembolagets dotterbolag Lagena kan hota midsommarsnapsen.
Den vilda strejken hos Systembolagets dotterbolag Lagena kan hota midsommarsnapsen. Foto: GUNNAR LUNDMARK

Ett flertal personbilar blockerade under morgonen och förmiddagen infarten till alkoholdistributören Lagenas lager i Jordbro utanför Stockholm. Men strax efter lunch ingrep polisen och tvingade de strejkande att ta bort bilarna.

Det gör att de upp till 20 lastbilar med öl, vin och sprit som tidigare inte kunde lämna företagets område nu åkt därifrån.

– De åkte direkt ut från området, säger Jessica Moya, lagerarbetare på företaget, till SvD.se.

Annons
X

Sammanlagt är det ett 90-tal anställda på företaget, som distribuerar öl, vin och sprit till Systembolagets butiker runt om i landet, som har gått ut i en vild strejk.

Orsaken är att de anställda anser att företaget ersätter fast anställda med inhyrd personal från bemanningsföretag. Varje dag ska mellan 20 och 40 personer som har hyrts in arbeta på lagret – trots att företaget så sent som i januari sade upp personal och nu lagt ytterligare ett varsel.

– Vi reagerar mot att företaget vill byta ut oss mot bemanningsföretag. I januari fick 35 personer gå och nu har man lagt ett andra varsel på 33 personer. Samtidigt har folk som fick gå i den första vändan kommit tillbaka, men nu med en ny arbetsgivare, säger Patrik Olofsson, som leder strejken, till SvD.se.

Tidpunkten för protesten är noga vald – under veckan körs mycket av den öl, vin och sprit som säljs till midsommar ut till butikerna. Hade blockaden blivit långvarig hade följden kunnat bli att vissa märken snabbt tagit slut i butikerna.

På Systembolaget tonar man dock ner risken för att snapsen ska ta slut till midsommar. Enligt företagets presschef Lennart Agén är Lagena bara en av ett tiotal distributörer och därför får strejken på kort sikt inga konsekvenser.

– Om de mot förmodan skulle fortsätta så skulle det innebära att enstaka produkter kan ta slut. I dag skulle de leverera till Stockholmsbutiker, men butikerna har ju egna lager så det finns inget just nu som tyder på att midsommarölen eller snapsen inte kommer att finnas i tillräckliga mängder, säger han till SvD.se.

Lagena går enligt Systembolaget med förlust och därför måste företaget säga upp personal. Att bemanningsföretag används vid tillfälliga arbetstoppar ser Lennart Agén bara som naturligt.

– Företaget vill minska på den fast anställda bemanningen och ha en basbemanning som täcker de grundläggande behoven. Eftersom de har en ojämn orderingång och dessutom tappat en rad kunder har de medarbetare som vissa dagar inte är sysselsatta, säger Agén och fortsätter:

– Men sedan finns det ju toppar, som vid lönehelger, vid jul, påsk och midsommar, och då vill företaget ta in personal från bemanningsföretaget istället.

Men den beskrivningen tillbakavisas med kraft av de anställda som strejkar. Personer som arbetar på företag, men som vill vara anonyma av rädsla för repressalier, uppger att inhyrd personal arbetar på lagret i princip varje dag.

Strejken är dock inte sanktionerad av Handelsanställdas förbund och i ett pressmeddelande tar fackförbundet avstånd från ”den olagliga strejken”. Men trots det finns det förståelse för de anställdas ilska. Facket kräver nu att Lagena tar tillbaka det senaste varslet.

”Det är ytterst provocerande att företaget varslat 33 anställda mitt under pågående lokala förhandlingar. Men Handels arbetar med korrekta fackliga metoder, det vill säga följer den förhandlingsordning som finns”, skriver Handels ande vice ordförande Tommy Tillgren i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
X

Den vilda strejken hos Systembolagets dotterbolag Lagena kan hota midsommarsnapsen.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X