”Polisen hittar på regler för att neka vapenlicens”

Polismyndigheten har misskött vapenlicenshanteringen och många gånger agerat som om man stått över lagar och regler. Förtroendet sinar sedan en tid tillbaka i rask takt bland sportskyttar och jägare i Sverige, skriver Niklas Tuvesson, själv polis.

Under strecket
Publicerad
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Annons

Kritiken har varit omfattande mot polismyndigheten de senaste veckorna. Men redan tidigare har vi poliser på fältet märkt av hur allmänhetens förtroende för myndigheten urholkats, detta också bland en av samhällets mest laglydiga grupper, vapenägarna. Detta beror på att man misskött vapenlicenshanteringen där myndigheten många gånger agerat som om man stått över lagar och regler. Myndigheten måste tänka på att hur man agerar på ett område, påverkar hur man uppfattas på ett annat.

Vi poliser är beroende av ett högt förtroende hos allmänheten. För oss är det lättare att förebygga och klara upp brott om de laglydiga medborgarna – såsom brottsoffer, eller vittnen – kan lita på oss och vet att vi finns till för att hjälpa dem. Då hjälper de oss och vi kan lättare göra vårt jobb. Vi åtnjuter fortfarande ett tämligen brett stöd, men tyvärr har stödet försämrats, nästintill helt försvunnit, inom vissa områden. Det beror inte enbart på de missförhållanden som media skrivit om de senaste veckorna, utan om systemfel. Ett exempel är vapenlicenshanteringen.

Annons
Annons
Annons