Annons
X
Annons
X

Polisen hemlighåller fakta om flyktingbrott

Under koden "291" hemlighåller polisen utredningar om våld, hot och andra brott som kan kopplas till flyktingvågen, skriver Dagens Nyheter. Inga ärenden lämnas till media. ”Ingenting ska ut”, står det i ett internt direktiv hos polisen.

(uppdaterad)
[object Object]
Poliser patrullerar på Stockholms centralstation. Foto: Yvonne Åsell

**Tidigare har SvD **kunnat berätta att polisen i Stockholm har fått interna direktivom att inte rapportera signalement då det begås brott. I brevet trycker presschefen i Stockholm på att polisen kan uppfattas som rasistisk och att den därför inte ska rapportera signalement till allmänheten.

Nu skriver Dagens Nyheter att polisen dessutom vägrar berätta hur stora resurser som går åt till att hantera flyktingvågen och den alltmer spända situationen på många asylboenden,

Nationella operativa avdelningen, Noa, leder insatsen "Alma" som rör allt från gränskontroller till brottsbekämpning kopplat till flyktingströmmen. Alla regioner inom polisen har avsatt personal för att arbeta med "Alma".

Annons
X

Redan den 26 oktober 2015 hade utryckningar på larm om våld, hot, mordbränder och andra brott på Migrationsverkets boenden blivit så omfattande att Noa införde en särskild så kallad relationskod för alla ärenden ”som berör migrantsituationen” – kod 291.

Varje anmälan där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant måste nu märkas med den särskilda koden.

Men ingen information om ärendena för den koden lämnas till media.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –  Polismyndigheten gör bedömningen att uppgifterna är arbetsmaterial, säger pressekreterare Stephan Ray till DN.

  Han säger att den bedömningen är ovanlig och att det "normalt inte brukar vara några problem" för media att få tillgång till liknande information.

  DN har läst ett internt direktiv till polisens kommunikatörer. I handlingen, som aldrig diarieförts, står följande:

  ”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”

  Annons

  Poliser patrullerar på Stockholms centralstation.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X