”Polisen gör inte sitt jobb när EU-migranter stannar”

Allmänhetens förtroende för rättsstaten, myndigheter och politiker tar skada när det finns lagar och bestämmelser som ­myndigheter inte bryr sig om att tillämpa. EU-migranter har inte rätt att stanna längre än tre månader, skriver juristen och politikern Eva Edwardsson (L).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Leif Blom/TT

Eva Edwardsson

Foto: DP Bild
Annons

Den 1 februari 2016 överlämnade samordnaren Martin Valfridsson utredningen ”Framtid sökes” (SOU 2016:6) till regeringen. En av slutsatserna var att barn till utsatta EU-medborgare inte har rätt till skolgång i Sverige. På SvD Debatt 10/3 hävdar doktoranden Louise Dane och flera seniora forskare vid Stockholms och Uppsala universitet att dessa barn tvärtom visst har rätt till skolgång i Sverige. Vad är det som gäller egentligen?

Jag är kommunpolitiker (L) i Uppsala kommun sedan år 2002. Precis som artikelförfattarna framhåller, har jag och andra politiker ett ansvar att hantera även svåra situationer. Men jag vill ställa frågan varför Sveriges kommuner ska behöva hantera ­situationer som uppstår därför att statliga myndigheter, främst polisen, inte gör sitt jobb?

Annons
Annons
Annons