Polisen drar in expert på hedersrelaterat våld

Rikskriminalpolisen drar in den centrala funktionen som under de senaste åren arbetat specifikt mot hedersrelaterat våld. Både Rädda Barnen och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer är starkt kritiska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om en och en halv vecka finns det ingen med övergripande ansvar för hedersrelaterade våldsbrott hos Rikskriminalpolisen. Då går kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo på barnledighet, men det blir ingen ersättare för henne.
Hon har hittills haft kontakt med kollegor över hela landet för att stödja dem i brottsutredningar som rör hedersrelaterade motiv. Hon är utlånad till Rikskriminalpolisen från Söderortspolisen och återgår dit i februari nästa år, då hennes förordnade hos Rikskriminalen går ut. Därefter upphör funktionen definitivt.
Flera frivilligorganisationer som arbetar med offer för hedersrelaterat våld är nu oroliga för hur samarbetet med polisen ska se ut i fortsättningen. Rädda Barnen skrev i förra veckan ett brev till chefen för Rikskriminalen Therese Mattsson för att få besked, men hittills har de inte fått något svar. Monica Brendler är psykoterapeut på Rädda Barnens centrum för barn i kris dit Kickis Åhré Älgamo har remitterat utsatta flickor som behöver hjälp med psykoterapi. Monica Brendler
har själv behandlat flera av flickorna:

- Vi behöver ett svar snarast på vem eller vilka som blir vår samarbetspartner. Jag har inga synpunkter på om polisen vill decentralisera sitt arbete, men vi är trötta på de kortsiktiga lösningarna. De här flickorna behöver långsiktiga lösningar. De lider av en allvarlig problematik, säger Monica Brendler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons