Annons
X
Annons
X

Polisen dödar fler i Sverige än i Norge

Svensk polis toppar listan över antalet skjutningar i Norden – i snitt dör en person per år. Polisens skott vid rånet i Södertälje utreds nu av Riksenheten för polismål.

När rånarna skulle fly öppnade polisen eld och en av rånarna sköts i pannan.
När rånarna skulle fly öppnade polisen eld och en av rånarna sköts i pannan. Foto: SCANPIX

På tisdagen hålls häktningsförhandlingar mot fem personer som misstänks för inblandning i guldsmedsrånet i Södertälje i fredags. En av dem, den 26-årige man som sköts i huvudet av polisen när han och hans kumpaner försökte fly efter rånet, vårdas på sjukhus och begärs häktad i sin frånvaro.

– Hans tillstånd är oförändrat, det vill säga väldigt kritiskt. Sjukhuset gör bedömningen att det är livshotande, säger Lars Byström, presstalesman för Stockholmspolisen.

Polisens handlande ska nu utredas. När beslutet om utredning fattades i går hade Riksenheten för polismål ännu inga uppgifter om vilken polis som skjutit mannen eller om rånarna öppnade eld.

Annons
X

– Det är en mängd vittnen som är hörda och uppgifterna går isär, säger Kay Engfeldt vice chefsåklagare, till expressen.se.

Svensk polis skjuter i snitt en person med dödlig utgång varje år. Internationellt sett är siffran låg, men i Norden toppar Sverige listan över antalet dödsskjutningar.

Då hänsyn tas till befolkningsunderlaget landar Danmark på ungefär samma nivå, sett till såväl antal skjutningar som antal döda.

Intressantare är Norge och Finland. Svensk polis genomför i snitt trettio skjutningar på ett år - i Norge är motsvarande siffra tre per år. Att någon dör är ytterst ovanligt.

Orsaken tros vara att norsk polis som regel är obeväpnad. I övriga nordiska länder är förhållandet det motsatta.

– Polisen är skjututbildad, men behöver auktorisering av en polischef för att använda vapen, säger Johannes Knutsson, professor vid Politihögskolen i Oslo.

Vapnen finns oladdade i polisens bilar, vilket gör att de alltid används med viss fördröjning – och eftertanke.

– Då tvingas man lösa situationerna på annat sätt, säger Thomas Elholm, professor i straffrätt vid Syddansk universitet.

Johannes Knutsson tror inte att obeväpnade norska poliser lever farligare än sina svenska kolleger.

– Snarare tvärtom. Här finns en paradox. När svenska polisen angrips på nära håll blir situationen besvärligare än för den norska som inte har ett val – de måste bort. Svensk polis har alternativet att använda sitt vapen.

– Dessutom kan det vara så att man exponerar sig mer om man har skjutvapen. Man känner trycket på att situationen ska gå att lösa.

Enligt Thomas Elholm är det även i Finland ett annorlunda förhållningssätt som gör polisen framgångsrik. Där utbildas polisen att undvika situationer med vapen.

Johan Boucht, forskare vid Universitetet i Bergen, påtalar att finska poliser dessutom har ett annat regelverk – mindre problematiskt än det svenska – att följa:

– I Sverige tar poliser ofta till vapen i nödvärn. I Finland används skjutvapen i tidigare skeden, då man ännu kan ha ganska god kontroll över situationen.

Dan Frände, professor i straff- och processrätt, vid Helsingfors universitet:

– Man skjuter inte lika fort. Trots att polisen här alltid bär vapen ligger vi i klass med Norge sett till antal döda.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

När rånarna skulle fly öppnade polisen eld och en av rånarna sköts i pannan.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X