Annons
X
Annons
X

Polisen: Brand i kulturhus var anlagd

Polisen bekräftar nu att branden i kulturhuset Cyklopen i fredags kväll var anlagd.

En våldsam brand härjade på lördagskvällen i en industrilokal på Magelungnsvägen i södra Stockholm. Enligt uppgift skall det brinnande huset vara ungdomshuset Cyklopen.
En våldsam brand härjade på lördagskvällen i en industrilokal på Magelungnsvägen i södra Stockholm. Enligt uppgift skall det brinnande huset vara ungdomshuset Cyklopen. Foto: STIG ALMQVIST/SCANPIX

Branden i huset på Magelungsvägen/Snösätravägen i Högdalen, södra Stockholm, började vid 19-tiden och förloppet var snabbt.

Inga personer skadades, men kulturhuset totalförstördes.

– Det är anlagt. Vi har säkrat teknisk bevisning, som visar att man har tänt på med bensin, säger Krister Sehlstedt, stationsbefäl på Söderortspolisen i Västberga.

Annons
X

Kulturhuset Cyklopen drevs av föreningen Kulturkampanjen, och byggdes upp med hjälp av stipendier och insamlade pengar. Huset har varit en mötesplats med där bland annat konserter och filmvisningar har arrangerats.

I fredags skulle Nätverket mot rasism ha haft ett möte i lokalerna, som dock blev inställt. Polisen utesluter inte att brandattentatet var riktat mot detta möte.

– Det är ett tänkbart motiv. Det finns olika fraktioner med olika motsättningar, precis som vid demonstrationerna i stan under helgen. Men det är alltid väldigt svårt att leda i bevis vid bränder, säger Krister Sehlstedt och tillägger:

– Det är ju helt nedbrunnet, så det var tur att mötet inte blev av.

Engagerade från Cyklopen kom till platsen i fredags, och såg kulturhuset brinna ner.

– Vi måste bygga upp det igen, men just nu är man bara handfallen, sade Tanja Andersson, en av de aktiva, till SvD i fredags.

Branden utreds av Söderortspolisens brandenhet. Ännu kan polisen inte säga något mer om vilka bevis som säkrats, eller om det finns någon misstänkt person.

Annons
Annons
X

En våldsam brand härjade på lördagskvällen i en industrilokal på Magelungnsvägen i södra Stockholm. Enligt uppgift skall det brinnande huset vara ungdomshuset Cyklopen.

Foto: STIG ALMQVIST/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X