Annons
X
Annons
X

”Beyoncé försöker splittra USA”

Polisen i Miami vill nu uppmana till bojkott efter superstjärnans musikvideo samt showen på Super Bowl.
– Beyoncé har ett antipolisiärt budskap, säger Miamipolisen.

Beyoncé på Super Bowl till vänster.

Foto: Matt Slocum/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

[object Object]
Beyoncé på Super Bowl till vänster. Foto: Matt Slocum/AP

Det är fackförbundet inom polisen i Miami som uppmanar till en polisbojkott av r'n'b-stjärnan Beyoncés och hennes konsert i staden den 26 april. Det skriver The Guardian.
Orsaken till polisens protester är Beyoncés framträdande på Super Bowl samt videon till ”Formation”.

Annons
X
Annons
X

Beyoncé på Super Bowl-finalen den 7 februari.

Foto: Jae C. Hong/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

[object Object]
Beyoncé på Super Bowl-finalen den 7 februari. Foto: Jae C. Hong/AP

– Beyoncé försöker splittra det amerikanska folket genom att visa sitt stöd för Svarta pantrarna. Hennes antipolisiära budskap visar också att hon inte stöder brottsbekämpande myndigheter", skriver Javier Ortiz, ordförande i Miami Fraternal Order of Police, i ett uttalande.

Annons
X
Annons
X

Beyoncé var även med på Grammygalan och delade ut pris för årets bästa skiva.

Foto: Matt Sayles/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

[object Object]
Beyoncé var även med på Grammygalan och delade ut pris för årets bästa skiva. Foto: Matt Sayles/AP

Ortiz vänder sig mot Beyoncés uppträdande i halvtidspausen av NFL-finalen Superbowl och musikvideon till hennes nya singel "Formation", i vilken bland annat budskapet "sluta skjut ihjäl oss" syns.

Han får medhåll av Ed Mullins, ordförande i polisfacket New York's Sergeants Benevolent Association, som säger att Beyoncé "måste sluta framställa poliser som skurkar".

Annons
X
Annons
X
Foto: Eric Gay/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Foto: Eric Gay/AP

Miami New Times skriver att Javier Ortiz tidigare gjort en del kontroversiella uttalande. På Twitter ska Ortiz ha kritiserat en kvinna som filmat när en polis slagit en person i handfängsel. Det är ännu oklart vad Miamipolisens agerande innebär. I närliggande Tampa där Beyoncé uppträder finns inga planer på bojkott.

Annons
X
Annons
X

Beyonce på Super Bowl.

Foto: Julio Cortez/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

[object Object]
Beyonce på Super Bowl. Foto: Julio Cortez/AP

Under 2015 var det ganska tyst om superstjärnan men i början av detta år är Beyoncé verkligen i världens blickfång.

Hon sopade banan av Chris Martin och hans Coldplay på den åtråvärda plattformen att uppträda, Super Bowl-finalen. Då fick hon även möjlighet att informera om en kommande världsturné. Annonsen på Super Bowl fick Beyoncés hemsida att braka ihop när miljontals fans skulle kolla vilka städer hon uppträder i. Sverige och Friends Arena blir ett av stoppen.

Här är videon till ”Formation”

Annons
X
Annons
X

Från video (se ovan) till Formation.

Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

[object Object]
Från video (se ovan) till Formation.

Inte nog med det så släppte hon den politiskt laddade och flitigt analysera videon till singeln "Formation". Där påminner hon om att hon fortsätter att vara trogen sitt svarta ursprung. Videon kryllar av referenser om de svartas kamp, bland annat till rörelsen "Black lives matter", som blossat upp som ett svar på många uppmärksammade fall där svarta skjutits till döds av vita poliser.

Annons
X
Annons
X

Beyoncés kraftfulla video till Formation.

Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

[object Object]
Beyoncés kraftfulla video till Formation.

I en scen i videon står en pojke i luvtröja dansandes framför poliser i kravallutrustning. Poliserna sträcker upp sina händer och en vägg med texten "stop shooting us" – sluta skjut oss, kommer fram. Se videon i sin helhet här.

Annons
X
Annons
X

Svarta pantrarna på parad.

Foto: Stephen Shames/AOP Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

Vilka var Svarta pantrarna?

[object Object]
Svarta pantrarna på parad. Foto: Stephen Shames/AOP

Svarta pantrarna bestod av afroamerikanska medborgarrättskämpar som stod långt till vänster om Martin Luther King och förespråkade socialistisk revolution.

Black Panther Party existerade mellan 1966 och 1982. Det grundades av Huey P. Newton och Bobby Seale med Oakland som bas. Till en början var det en av många afroamerikanska grupper som motsatte sig rasförtrycket, men partiet utvecklades senare i en mer renodlat socialistisk riktning, inspirerad av kulturrevolutionen i Kina, och fjärmade sig från tidigare ståndpunkter (man använde till och med orden ”black racism”).
/Dick Harrison

Annons
X
Annons
X

Geronimo Pratt, en av ledarna i Black Panther Party.

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

[object Object]
Geronimo Pratt, en av ledarna i Black Panther Party. Foto: TT

Partiet tog initiativ till sociala reformprogram, särskilt i svarta slumområden, till exempel interventioner mot polisbrutalitet och ansträngningar för att ordna gratis frukostmat till barn. Olyckligtvis hade många ”pantrar” en kriminell bakgrund (vissa ägnade sig åt narkotikalangning), och deras militanta attityd mot rättsväsendet lade ofta krokben för deras mer långtgående mål. När dessutom FBI definierade partiet som ett hot mot USA och började motarbeta det med alla till buds stående medel blev ”pantrarnas” situation allt svårare. /Dick Harrison

Annons
X
Annons
X

På bilden Joanne Chesimard också känd som Assata Shakur. Hon dömdes 1977 för bland annat mord på en polis. Hon var medlem av Svarta pantrarna.

Foto: TT arkiv Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

[object Object]
På bilden Joanne Chesimard också känd som Assata Shakur. Hon dömdes 1977 för bland annat mord på en polis. Hon var medlem av Svarta pantrarna. Foto: TT arkiv

Från att ha haft tusentals medlemmar och utövat stort lokalt inflytande 1969 minskade partiets betydelse fort i början av 1970-talet. Efter 1972 var ”pantrarnas” verksamhet koncentrerad till Oakland, och nedgången i medlemsantalet gjorde att partiet lades ned ett decennium senare. Det parti som grundades i Texas 1989 och har namnet New Black Panther Party har inga direkta kopplingar till det ursprungliga partiet. /Dick Harrison

Annons
Annons
X
Annons
X