Polisen applåderad på Pride

I går invigdes officiellt den åttonde upplagan av Stockholm Pride. Årets invigningstalare Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, tog i talet fasta på årets pridetema: hatbrott och homofobi som hon menar är oacceptabelt – i samhället och inom poliskåren.

Under strecket
Publicerad
Stor kärlek mellan husse Michael Laine och hunden Diva, som mött upp i Tantolunden på Söder, när årets Pridefestival startade.

Stor kärlek mellan husse Michael Laine och hunden Diva, som mött upp i Tantolunden på Söder, när årets Pridefestival startade.

Annons

Festivalen smygstartade redan i måndags, men det officiella startskottet togs i går kväll
i samband med det traditionella öppningstalet i Tantolunden.
Enligt Ulrika Westlund, ordförande för Stockholm Pride, var årets talare Stockholms länspolismästare Carin Götblad ett mycket passande val.
– Hon har profilerat sig som en person som vill strida för hbt-personers (homo-bi och transsexuella) rättigheter, så det känns som vi har valt helt rätt person.

Det var just bemötandet och kunskapen om hbt-personer och deras utsatthet Götblad fokuserade på efter att ha först på stockholmspolisens vägnar tacka för förtroendet att vara talare.
– Det har redan förekommit hatbrott och skadegörelse mot årets festival. Det är helt oacceptabelt. Vi kommer inte att acceptera en sådan utveckling, sa Carin Götblad och möttes av högljudda jubel.
Hon poängterade sedan att den bild, som hon anser ha förmedlats i medier, att polisens kunskap om hbt-personer är obefintlig, är orättvis.
– Nästan alla som vågat anmäla är nöjda med polisens bemötande. Mycket återstår att göra men inom polisen i Stockholm är hatbrott prioriterat och vi jobbar ständigt med att förbättra oss.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons