Annons
X
Annons
X

Polis misstänker ”yrkesaktivister”

Säkerhetspolisen hjälper sedan flera dagar till i utredningen av upploppen i Stockholmsområdet. Polisen misstänker att våldsamma aktivister på vänsterkanten deltar i kravallerna.

(uppdaterad)
Jakob Eliyo (mitten), en av initiativtagarna till nattpatrullen i Jakobsberg, misstänker att en del av upploppen i Stockholmsförorterna den senaste tiden är organiserade. Samma misstankar har polisen och Säpo.
Jakob Eliyo (mitten), en av initiativtagarna till nattpatrullen i Jakobsberg, misstänker att en del av upploppen i Stockholmsförorterna den senaste tiden är organiserade. Samma misstankar har polisen och Säpo. Foto: YVONNE ÅSELL

Platsen är Jakobsberg norr om Stockholm natten mellan onsdag och torsdag.

En grupp nattvandrare upptäcker att några gångvägar runt centrum blockerats, som för att hindra polisens bilar att komma fram. I centrum stöter de på tiotalet ungdomar som inte hör hemma i Jakobsberg. Besökarna bär alla huvor, någon har också handskar trots värmen. När nattvandrarna gör klart att besökarna inte är välkomna ger de sig av, fem i en bil.

– Med tanke på deras uppträdande och hur de rör sig i områdena tror vi att en del av upploppen är organiserade, säger en av initiativtagarna till nattpatrullen, Jakob Eliyo.

Annons
X

Den typen av misstankar bekräftades på fredagen av polisledningen i Stockholm. Tillsammans med Säpochefen Anders Thornberg mötte länets polisledning justitieminister Beatrice Ask (M), för att informera henne om polisarbetet.

Tre olika slags individer ligger bakom upploppen, enligt polisen. Det är lokala ungdomar, kända kriminella samt ”en liten klick yrkesaktivister”.

– De tar den här chansen och i anonymitetens skydd passar de också på att begå brott, säger länspolismästare Mats Löfving.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Biträdande länspolismästare, Ulf Johansson, bekräftar att yrkesaktivister finns bland de individer polisen nu spanar efter.

  – Vi har sett personer som är kända från andra sammanhang och tidigare tillfällen, till exempel tidigare demonstrationer. De rör sig i de här miljöerna, relativt frekvent.

  Yrkesaktivister är en omskrivning för politiska aktivister. Det handlar i detta fall om de så kallade autonoma: i klartext våldsbejakande individer och grupper långt ut till vänster på den politiska skalan.

  – Vissa av de metoder vi sett påminner om dem som autonoma grupper använder. Hur man bryter upp gatsten, till exempel, bekräftar Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander för SvD.

  Enligt uppgift till SvD förekommer speciella ammunitionsgrupper som ansvarar för att bryta upp och slå sönder gatsten. Andra grupper spanar på polisen medan ytterligare några kallar till mötesplatser på stängda Facebookgrupper.

  I Sverige är det i första hand Säkerhetspolisen som håller ögonen på de autonoma grupperna.

  – Vi bistår den öppna polisen med information på alla sätt vi kan, bekräftar Säpos pressekreterare Fredrik Nilsson för SvD.

  De autonoma beskrevs nyligen av Säpo på följande sätt:

  ”Inom den autonoma miljön finns grupper som verkar för ett klasslöst och ekonomiskt jämlikt samhälle. Gemensamt för grupperingarna är uppfattningen om att den upplevda fascismen måste motarbetas i alla dess former.”

  Pressekreteraren Sirpa Franzén vid Säpo understryker:

  – Det vi vet sedan tidigare är att autonoma kan finnas bland deltagarna. De har en god förmåga att snabbt utnyttja den här typen av händelser för sina egna syften. Det rör sig ofta om enskilda personer, snarare än ett större nätverk, säger Sirpa Franzén.

  Både de politiska aktivisterna och de multikriminella uppges vara Stockholmsbaserade och väl kända av polisen.

  – Ofta är det de yngre under 18 år som tar fronten, men bakom dem finns de som styr och ställer. Det är personer med ett ganska gediget brottsregister. De är inte alltid organiserade men det finns ledarfigurer där med ett kriminellt förflutet, säger biträdande länspolismästare Ulf Johansson

  Ett organiserat våldsamt upplopp som de autonoma låg bakom ägde rum den 7 mars 2009 i Malmö. Polisen angreps i ett försök att stoppa Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Det finns en parallell med upploppen i Stockholmsområdet. Protesterna mot matchen i Malmö utgjorde kulmen på en rad våldsamma händelser som utlöstes av polisens agerande i stadsdelen Rosengård i december 2008.

  Samtidigt poängterar polisen att Stockholmsupploppen domineras av ungdomar som själva bor i områdena:

  – Några känner vi sedan tidigare som kriminella, men några känner vi som helt vanliga ungdomar som dragits med i det här och faktiskt nu gör sin kriminella debut, säger länspolismästare Mats Löfving.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Jakob Eliyo (mitten), en av initiativtagarna till nattpatrullen i Jakobsberg, misstänker att en del av upploppen i Stockholmsförorterna den senaste tiden är organiserade. Samma misstankar har polisen och Säpo.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X