Annons

Polischef om rån: ”Kan inte säga att förnedringen ökat”

”Att personrånen bland unga ökar råder det ingen tvekan om. Jag kan inte säga att förnedringen har ökat”, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg i region Väst.
”Att personrånen bland unga ökar råder det ingen tvekan om. Jag kan inte säga att förnedringen har ökat”, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg i region Väst. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förnedringsligor som tvingar sina offer att klä av sig nakna eller kyssa deras fötter har skapat rubriker. Men ingen vet hur stort problemet egentligen är, visar SvD:s kartläggning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt.

Foto: Sebastian LindbergBild 1 av 1

Sommaren 2019 var Niclas, 20, på väg hem när fyra unga män tvingade in honom i en mörk gränd i Göteborg. Där började förnedringen. Den utpekade ledaren, en 17–åring, tog av sin skorna och beordrade Niclas att kyssa hans fötter medan han filmade.

I december drabbades 18–årige Liam, som egentligen heter något annat, när han var på väg hem från jobbet i Stockholm. Två 16–åringar tvingade honom att följa med och ta ut pengar och överöste honom med sparkar och glåpord. Till slut urinerade en av dem på Liam och filmade.

Annons
Annons
Annons