Annons
X
Annons
X

Polisaktion mot papperslösa får kritik

Svensk gränspolis deltar i den EU-samordnade polisoperationen Mos maiorum mot flyktingsmugglare och papperslösa som inleds på måndag. Insatsen kritiseras för att intensifiera jakten på utsatta människor. Men regeringen vill inte uttala sig om operationen utan hänvisar till att beslutet att delta fattats av polisen.

Få polisstudenter har invandrarbakgrund.
Få polisstudenter har invandrarbakgrund. Foto: ADAM IHSE /TT

Sverige ska delta i den gemensamma polisoperation mot flyktingsmugglare och ”illegala migranter” som genomförs inom EU under två veckor med start på måndag. Operationen – som döpts till Mos maiorum – är ett initiativ av det italienska ordförandeskapet i EU:s ministerråd och syftet är bland annat att genomföra poliskontroller för att identifiera papperslösa, bekämpa flyktingsmugglarnätverk och identifiera flyktingrutter in i unionen.

Detta framgår av ett dokument från ministerrådet som publicerats av organisationen Statewatch.

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, är starkt kritisk mot operationen, som hon kallat ett ”Reva på steroider”.

Annons
X

– Det finns betydligt mer effektiva sätt att komma åt internationell människosmuggling än att skicka ut polisen mot papperslösa. Jag är också orolig över vad som kommer hända med de som man ringar in, på många håll i Europa kommer många hamna långa perioder i förvar, säger hon.

Och enligt aktivistnätverket Ingen människa är illegal, IMÄI, sprids nu en oro bland papperslösa i Sverige inför polisoperationen.

– Att leva i papperslöshet är att leva under extremt svåra omständigheter. Det är personer som varit med om traumatiska erfarenheter i sitt hemland och då väljer svenska staten att lägga resurser på att jaga dem. Det vi ser nu är att oron växer, säger en av IMÄI:s medlemmar, som vill vara anonym.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet, vill inte uttala sig specifikt om operationen Mos maiorum, men menar att polisen vanligtvis inte intensifierar jakten på illegala immigranter under EU-operationer av det här slaget.

  – Det handlar om att vi i stort sett rapporterar resultatet av vår dagliga verksamhet. Det är inte så att man skjuter till operativa insatser. I huvudsak handlar det om vardaglig gränskontroll, säger han.

  Av dokumentet från ministerrådet framgår att de deltagande polismyndigheterna ska samla in och rapportera information, bland annat om de migranter som stoppas.

  Enligt Patrik Engström ställer polisen vanligtvis under sådana här insatser frågor om vilken väg migranterna tagit in i Europa, om de smugglats in, hur mycket de i så fall betalat och om någon begått brott mot dem.

  I Sverige får migranterna maximalt hållas i sex timmar om inte grunder finns för ett fortsatt frihetsberövande – exempelvis att identiteten är oklar eller att personen redan är efterlyst, enligt Patrik Engström.

  Vad kommer att hända med de personer som fastnar i era kontroller?

  – När det gäller de som fått avslag på asylansökan så beror det på om det är ett ärende som ligger hos Migrationsverket eller inte. Annars får man se om de är efterlysta av polisen sedan förut. Det är mycket möjligt att vi kommer att anträffa personer som är efterlysta som ska verkställas.

  Finns det någon risk att människor kommer att stoppas enbart baserat på utseende, så kallad rasprofilering?

  – Nej. Det som gäller är att det måste finnas grundad anledning att anta att de befinner sig i landet illegalt, eller att de kontrolleras i samband med annat brottsärende. Grundad anledning innebär att det måste finnas något i beteendet, att man försöker gömma sig eller liknande, säger Patrik Engström.

  Beslutet att Sverige ska delta i Mos maiorum fattades enligt Patrik Engström av polisen i augusti.

  Den nytillträdde inrikesministern Anders Ygeman (S) har inte gått att nå för en muntlig kommentar kring Sveriges deltagande. I ett sms hänvisar han till att polisen fattat beslutet och skriver vidare: ”Kontroller är ett naturligt inslag i polisens arbete. Polisen har föreskrifter vad som gäller för inre utlänningskontroller, som ska förhindra att kontroller sker på ett sätt som är etniskt diskriminerande.”

  Annons
  Annons
  X

  Få polisstudenter har invandrarbakgrund.

  Foto: ADAM IHSE /TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X