X
Annons
X
För sju år sedan började Hanif Azizi som polis i Rinkeby, men nu hoppas han kunna komplettera sitt arbete med att också föreläsa mot radikalisering.

Polisens hemlighet – var nära att gå med i terrorgrupp

För sju år sedan började Hanif Azizi som polis i Rinkeby, men nu hoppas han kunna komplettera sitt arbete med att också föreläsa mot radikalisering. Foto: Anders Ahlgren

"Jag sågs som en tickande bomb". Den svenska polisen Hanif Azizi har länge burit på en hemlighet. Som 19-åring värvades han för att verka för föräldrarnas kamp i den terrorstämplade organisationen Iranska folkets mujahedin. Glass och kärlek fick honom till sist på andra tankar.

Bollen studsar hit och dit i blåsten, men 7-årige Arian jagar enkelt efter. Gör en dribbling och laddar för skott. Basketbollen flyger långt över korgen, men leendet är brett trots den grova missen.

– Varifrån kommer du? frågar Hanif Azizi, som spelar basket med ungarna på det annars öde betongtorget iförd full polismundering.

För sju år sedan började Hanif Azizi som polis i Rinkeby, men nu hoppas han kunna komplettera sitt arbete med att också föreläsa mot radikalisering.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 8

Sjuårige Arian gillar att spela baket med poliser på Kista torg.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 8

Ensamkommande och med erfarenhet av en terroriststämplad organisation – polisen Hanif Azizi vill använda sina erfarenheter för att närma sig unga i riskzonen.

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 8

Hanif och hans lillebror Saleh och några barndomskamrater som Hanif glömt namnet på i militärbasens lekpark. Där skulle utsmyckningen likna patronhylsor.

Bild 4 av 8

– Jag vill visa den här bilden för det var i den här miljön på Mujadedins huvudkontor jag plötsligt kände mig hemma i, när jag hade ett varmt och ombonat hem i Norrköping. Jag kan inte fatta det i dag, säger Hanif Azizi.

Bild 5 av 8

Hanif tillsammans med mamma Zohreh i Irak, 2000.

Foto: Privat Bild 6 av 8

Hanif tillsammans med sin svenska mamma Christina i hemmet i Norrköping.

Foto: Privat Bild 7 av 8

Nu vill Hanif Azizi hjälpa andra som anslutit sig till terroristorganisationer, men vill ta sig ur deras klor.

Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X