X
Annons
X

Polisen: Tio gånger fler kameror behövs

Behovet av övervakningskameror är både stort och eftersatt, anser polisen.

I dag har myndigheten 150 övervakningskameror uppsatta på brottsutsatta platser i landet. Men kamerorna skulle behöva bli tio gånger fler, för att kunna öka tryggheten och klara upp fler brott.

– Vi har sett enorma effekter i våra utredningar, vid brott som inte hade kunnat klaras upp på andra sätt. Det har varit ärenden som har varit viktiga att få en dom i, och som har inkluderat viktiga personer att få bort från de här platserna, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby i västra Stockholm.

Det han talar om är hur polisens övervakningskameror som sedan i våras sitter uppe i Stockholmsstadsdelarna Tensta, Rinkeby och Husby har påverkat kriminaliteten i området. Totalt har länsstyrelsen gett klartecken till 55 kameror på 33 platser, trots att man vanligtvis är restriktiv när det gäller övervakning av exempelvis trottoarer, gator och torg.

Kameraövervakningen hjälper polisens arbete, men myndigheten anser sig behöva många fler kameror än i dag. På bilden syns biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, Christoffer Bohman.

Foto: Jonathan Näckstrand / TT Bild 1 av 2

I Rinkeby i Stockholm sitter nu sexton övervakningskameror, som bland annat filmar ut över torget i förorten.

Foto: Jonathan Näckstrand / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X