Annons

Jesper Sandström:Polis, polis, potatiskris

Potatis – en säkerhetsrisk?
Potatis – en säkerhetsrisk? Foto: Martina Holmberg/TT

Berättelsen om en polissköld som inte höll för rå potatis kan låta som en simpel lustighet, men den sätter fingret på en större fråga.

Under strecket
Publicerad

En av de hetaste potatisarna i sociala medier under gårdagen var, ironiskt nog, en kall sådan. Polisen meddelade att de beslutat att dra tillbaka 1 400 sköldar av nyare modell, sedan en sköld i ett test i polisregion Syd gått sönder då den träffats av en rå potatis. Sköldarna har tidigare varit inblandade i ett antal incidenter där inte har hållit som de ska. Dessa behöver nu ersättas och tills vidare används därför en äldre modell.

En smålustig historia som de flesta kanske fnissar åt och glömmer bort, men den sätter fingret på en större fråga, behovet av korrekt ställda krav vid offentlig upphandling. Anders Swenson vid polisregion Syd berättar att de äldre sköldarna köptes in för användning i samband med att Sverige stod som värdnation för fotbolls-EM 1992.

De har använts och hållit sedan dess, alltså nästan tre gånger så länge som de nya sköldarna, utan att visa motsvarande tecken på slitage.
Stefan Marcopoulos vid polisens nationella mediecenter bekräftar att en upphandling var planerad sedan tidigare och kommer att genomföras under hösten. Det är alltså i dagsläget oklart vad det kommer kosta att ersätta de uttjänta sköldarna. Men eftersom det bevisligen finns sköldar som hållit betydligt längre kanske denna kostnad hade gått att undvika.

Annons

Nu är just den här upphandlingen sannolikt småpotatis i jämförelse med större misslyckanden där hundratals miljoner runnit iväg, men varför händer liknande saker gång på gång, i stort och smått?

Nobelpristagaren Milton Friedman brukade prata om skillnaden i noggrannhet när du spenderar dina egna pengar på dig själv, och när någon, såsom politiker och beslutsfattare i offentlig sektor spenderar någon annans pengar på någon annan. De har då kommit flera steg bort från pengarnas intjänande och saknar personliga incitament att använda dem så effektivt som möjligt.
Det här är ett väldokumenterat fenomen och alla som gör anspråk på att förvalta andras pengar har ett ansvar att vara vaksamma inför det.
Många miljonrullningar små blir till sist en stor skattehöjningspropå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons