Annons
X
Annons
X

Ygeman: Rasistiska grupper sprider hot och hat

Män som samlas för att attackera gatubarn och en demonstration mot flyktingar som slutar i slagsmål. I helgen har två uppmärksammade händelser med främlingsfientliga förtecken ägt rum i Stockholm.

– Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det främlingsfientliga våldet
Foto: Janerik Henriksson/TT och Stefan Reinerdahl/TT

**På lördagseftermiddagen samlades **omkring hundra personer i en demonstration mot flyktingar, med krav på bland annat nyval och en "regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare".

Runt 200 motdemonstranter var också på plats och polisen beskrev händelsen som lugn. Men ungefär en halvtimme efter demonstrationen var det ett större slagsmål i centrala Stockholm, uppger polisen.

Enligt både Aftonbladet och Expressen var det personer som deltagit i den främlingsfientliga demonstrationen som tog till våld. Aftonbladet har talat med ett vittne som uppger att attackerna ska ha riktats mot mörkhyade personer, något som polisen emellertid inte bekräftat.

Annons
X

**Händelsen inträffade **bara ett halvt dygn efter att det på fredagskvällen samlats mellan 50 och 100 män i Stockholms city. Ett flygblad hade delats ut med uppmaningen att ”markera mot de nordafrikanska ’gatubarnen’ som härjar runt om huvudstadens centralstation”.

Inrikesminister Anders Ygeman är bekymrad.

– Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan, säger han i en skriftlig kommentar till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisen uppger emellertid att det inte finns några kopplingar mellan de två händelserna.

  – Vi ser inte att det finns några som helst kopplingar mellan händelserna på fredagskvällen och demonstrationen på lördagen, säger Albin Näverberg, presstalesman vid Polisen i Stockholm.

  SvD har talat med Christian Frödén, som arbetar vid den uppsökande verksamheten hos Gränspolisen region Stockholm och själv var på plats under fredagskvällen.

  – Det var vuxna män i 40-års åldern som var ute för att spöa folk med invandrarbakgrund. Det är extremt chockerande.

  – Det som jag hörde bland de som gick till attack var att man ville ”skapa ordning”, säger Christian Frödén.

  Under lördagen fick även författaren Katerina Janouch ta emot kritik för att ha postat ett inlägg på Twitter där hon skriver nedsättande om marockanska gatugäng och kallar dem ”slödder”. Inlägget togs snabbt bort men i ett öppet brev på sin Facebook-sida skriver hon ”Jag uttryckte mig raljant i en fråga som länge oroat mig... Jag tänkte på min rätt till ett fritt liv som kvinna i Sverige. Jag kallar alla våldtäktsmän för slödder.”

  – Det är som att man inom vissa kretsar fått för sig att det råder någon form av katastroftillstånd i City med horder som drar fram och antastar flickor. Det stämmer absolut inte, säger Christian Frödén.

  Han berättar att det man främst har problem med är fickstölder och att de som stjäl ofta är under 18 år vilket resulteras i att de inte anhålls utan släpps med en gång.

  – Både vi på polisen men även media har ett ansvar att inte överdriva läget. Och det kan jag säga, det råder inget kaos i Stockholm, säger Christian Frödén.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Janerik Henriksson/TT och Stefan Reinerdahl/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X