Annons
X
Annons
X

Polis och tull hittar mer kokain

Kokainbeslagen ökar stadigt i Sverige. Förra året beslagtog tull och polis 90 kilo kokain, enligt nya siffror. Det är en fördubbling jämfört med åren i början av 00-talet.

Av TT
(uppdaterad)

Men tull och polis får bara tag i en bråkdel av narkotikan. Troligtvis kommer tonvis in i landet varje år, bedömer Lars Hansson, nationell specialist på narkotika på Tullverket.

– Kokain har blivit vanligare i alla delar av samhället, säger han till TT.

Det finns ingen tillförlitlig statistik på hur stort missbruket av kokain är i Sverige. I en studie i Norge för några år sedan uppskattades att det gick åt 1,5 ton heroin per år. I svenska mått skulle det kunna motsvara två ton, enligt Lars Hansson på Tullverket.

Annons
X

– Jag gör bedömningen att det handlar om minst lika stora mängder kokain. Exakt kan jag inte svara på, men det rör sig om flera ton. Kokain används lika mycket som heroin i Sverige, säger han.

Vanligaste sättet att smuggla kokain är på kroppen eller med en personbil. Antalet beslag kan variera beroende på enskilda ärenden, men polis och tull ser en tydlig uppgång.

– Tillgången på kokain i dag i Sverige är god. Det som låg i topp förr var cannabis, amfetamin och sedan kokain. Nu är det cannabis och därefter kokain som används mest, säger Tomas Lundqvist, chef för narkotikaroteln på länskriminalen i Stockholm, till TT.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kokainet har blivit betydligt billigare. Lundqvist uppskattar ett snittpris på 1 000 kronor per gram, vilket han bedömer är en halvering jämfört med för tio år sedan.

  – Förr var det dyrt, då användes det av jetset-människor med pengar. Nu finns användarna överallt. I dag tar vi kilovis med kokain per beslag, det gjorde vi inte för några år sedan.

  På måndagen åtalades åtta personer i en stor kokainhärva som innefattade narkotika för flera miljarder kronor. En svensk seglare greps med 1,4 ton kokain. Det är annars mindre vanligt att svenskar tas utomlands, enligt Lundqvist.

  – Det brukar snarare vara personer från Sydamerika eller Västafrika som sedan har kontakter i Sverige, säger han.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X