Annons

Polis: Många hedersmord i Sverige

Det pågår nio hedersrelaterade mordutredningar i Sverige. Förra året begicks tre hedersrelaterade mord.

TT
Publicerad
Soleyman Ghasemiani mottog priset av Mikael Damberg, ordförande i Fadimes minnesfond.
Soleyman Ghasemiani mottog priset av Mikael Damberg, ordförande i Fadimes minnesfond.

Den uppskattningen gör polisinspektör Kikkis Åhre Älgamo på Fadimedagen.

Hennes bedömning är att det varje år begås ett till tre hedersmord i Sverige. Hon var länge polisens enda expert på hedersrelaterat våld. Hon har nu barnledigt men kommer inte att återvända till den posten, den har dragits in trots det utbredda våldet. Polisdistrikten ska sköta problemet men de ser inte alltid mönstren bakom hedersrelaterat våld.

Vid ett seminarium med anledning av årsdagen för mordet på Fadime Sahindal 2002 krävde Åhre Älgamo att tvångsäktenskapen kriminaliseras, liksom i bland annat Norge där det är belagt med tre års fängelse.

Annons

Tvångsäktenskapen kopplar Åhre Älgamo till grov kriminalitet som människosmuggling och människorov, brott som omsätter stora penningsummor.

Integrationsminister Jens Orback berättade att regeringen ser över ett förbud mot tvångsäktenskap. Justitieutskottets förste vice ordförande Britta Lejon sade sig se fram mot ett förslag i juni nästa år.

Åhre Älgamo redogjorde för två fall där unga flickor lurats till terroristläger i sina hemländer, där de farit mycket illa. De är nu tillbaka i Sverige. Hon vill inte säga vilka terrororganisationer som låg bakom.

Tvångsäktenskap är vanliga inom invandrargrupper från bland annat Mellanöstern. Men medan sedvänjan där är på väg ut ökar den paradoxalt nog i norra Europa, avslöjade professor Unni Wikan vid Oslos Universitet.

Vid en manifestation i Stockholm för att hedra minnet av hedersvåldets offer, trotsade cirka 150 personer den bistra vinterkylan på Sergels torg på kvällen. I skenet av facklor påminde skolminister Ibrahim Baylan om att de som utför hedersvåldet också är de som offret egentligen ska ha sin trygghet hos.

– På det här viset blir det ett extra förräderi, sade Baylan.

I dag utdelades också Fadimepriset för fjärde gången. Det gick till Soleyman Ghasemiani från Göteborg, född i iranska Kurdistan. Priset har formen av ett stipendium på 25 000 kronor.

Ghasemiani föreslår att alla religiösa skolor för barn förbjuds, såväl koranskolor som kristna bibelskolor och judiska skolor. Han tänker använda pengarna för att ge ut sin senaste bok, som handlar just om hedersmord, berättade han. Det förekommer en lång rad andra hedersrelaterade handlingar som kan beskrivas som övergrepp, barnäktenskap, tvångsinspektioner av mödomshinna och könsstympning.

Stockholm TT

Annons
Annons

Soleyman Ghasemiani mottog priset av Mikael Damberg, ordförande i Fadimes minnesfond.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons