Annons

Polis: Kan uppstå parallella samhällen

Poliser i Biskopsgården i Göteborg, ett område drabbat av gängrelaterat brottslighet. En hög polisiär närvaro är nödvändig i brottsutsatta områden, men polisens metoder kan leda till ett lägre förtroende för rättsväsende och poliser. Arkivbild.
Poliser i Biskopsgården i Göteborg, ett område drabbat av gängrelaterat brottslighet. En hög polisiär närvaro är nödvändig i brottsutsatta områden, men polisens metoder kan leda till ett lägre förtroende för rättsväsende och poliser. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Utsatta områden står inte ut när Brå kartlägger förtroendet för rättsväsendet. Men där finns en verklighet som inte fångas upp av statistiken.

– Det finns grupper i samhället där förtroendet är betydligt lägre, säger Leandro Schclarek Mulinari, som forskar om rasprofilering i utsatta områden.

Under strecket
TT
Publicerad

Poliser i Malmöstadsdelen Rosengård. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Poliser i Malmöstadsdelen Rosengård. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT
Poliser i Malmöstadsdelen Rosengård. Arkivbild.
Poliser i Malmöstadsdelen Rosengård. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Svårare att genomföra ingripanden, svårare att få vittnen att tala, brottsutsatta som inte ens bryr sig om att anmäla. För polisen är förtroende från allmänheten många gånger avgörande, men i områden där utsattheten för grova brott är hög finns ofta en misstro mot polisen.

Annons
Annons
Annons