Polis kan göra DNA-test med nytt bärbart paket

Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping arbetar med att utveckla ett bärbart paket för provtagning av DNA. Med ett sådant kan polisen genomföra provtagningen på egen hand, utan hjälp av sjukvårdspersonal. Den nya utrustningen planeras vara klar för användning från årsskiftet.

Under strecket
Publicerad
Annons

DNA-tekniken blir ett allt viktigare hjälpmedel för polisen att bekämpa brott. DNA är den kemiska benämningen på människans arvsmassa och är unik för varje individ, med undantag av enäggstvillingar. Delar av arvsmassan används av polisen för att identifiera en misstänkt gärningsman. Genom prov kan felaktigt misstänkta personer frias eller misstankarna mot en person stärkas. I båda fallen snabbas polisutredningen på.

Det vanliga sättet att få DNA av en misstänkt är genom blodprov, men även saliv och hårprov förekommer. Tekniken med ett salivprov, då ett tops förs mot insidan av kinden börjar bli allt vanligare.
Varje år gör Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, närmare 5 000 DNA-analyser av blodprov. När ett sådant blodprov tas av en misstänkt måste det alltid utföras av sjukvårdspersonal. Fördelen med salivproven är att det kan polisen ta på egen hand.
Carina Ansell är forensisk biolog vid biologienheten på SKL i Linköping. Hon säger till tidningen Svensk Polis:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons