Recension

The high end of lowPolerad provokatör

Jag har fått glöden tillbaka, sa ärkeunderhållaren Marilyn Manson i februari, och man såg fram emot en bitsk platta efter splittrade, och ganska sömniga, Eat me, drink me. Efter att ha gått skilda vägar med Tim Sköld och återförenats med gamla kompanjonen Twiggy Ramirez är den där glöden sannerligen mycket påtaglig ibland.

Under strecket
Publicerad
Brian Warner, mer känd under artistnamnet Marilyn Manson, är tillbaka med sitt sjunde album, en välproducerad och poppig skiva med dramatiken i behåll.

Brian Warner, mer känd under artistnamnet Marilyn Manson, är tillbaka med sitt sjunde album, en välproducerad och poppig skiva med dramatiken i behåll.

Foto: DAN STEINBERG/SCANPIX
Annons

Att Herr Manson , som en gång i tiden var Amerikas fiende nummer ett, vet hur man hittar på fiffiga titlar och slagord, är ingenting nytt. Problemet är snarare att hålla innebörden relevant. Själv är jag svag för den allra simplaste formen av Manson, den som matat hits under hela hans karriär. Således är det supersvängiga singlarna Arma-goddamn-motherfuckin-geddon och industrimättade We’re from America som går hem mest omedelbart. Det finns en tilltalande enkelhet i Mansons slagdängor som gör honom tämligen unik, precis som förmågan att frammana ett groove ur något så ickeorganiskt.

Men Marilyn Manson har redan sulat iväg en sylvass stilett mot det mesta – USA i allmänhet, religion, nöjesindustrin och det täcka könet. Han har flirtat med naziestetik och knarkglamourisering, burlesk och fetischism. Nu så här vid skiva nummer sju ställer man sig frågan: Vad är det antikrist egentligen vill säga nuförtiden? Många av de lugna låtarnas lyriska göra slut-tema kolliderar med något som inte kan uppfattas som annat än en enkel upprepning av samma gamla antiauktoritära rebellande som en gång i tiden gjorde Manson så intressant. Man får inte glömma att det fanns en tid då Manson faktiskt utgjorde ett hot mot hela den konservativa vuxenvärlden. Idag sitter han i folkhemssoffan tillsammans med Filip och Fredrik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons