Annons

Kaj Schueler:Polen pendlar mellan frihet och förtryck

Affischer vid Solidatitetstorget i Gdansk påminner förbipasserande om protesterna sensommaren 1980. 
Affischer vid Solidatitetstorget i Gdansk påminner förbipasserande om protesterna sensommaren 1980.  Foto: Foto: Jens Wolf/TT

Polens nutidshistoria präglas av tvära kast, från kommunistisk diktatur över liberal demokrati till ett nationalkonservativt auktoritärt styre. Beständig är dock den frihetslängtan som kom till uttryck i Solidaritets strejkaktioner för 40 år sedan, och som även idag märks i den växande folkliga oppositionen.

Under strecket
Publicerad

En dryg månad efter att presidentvalet befäst Polens nationalkonservativa politiska kurs infaller ett jubileum som varje polack däremot torde vara stolt över. Det är nämligen 40 år sedan varvsarbetarna i Gdansk började hamra in en av de kraftfullaste spikarna i kommunismens kista. Runtom i Polen hade det under sommaren 1980 utbrutit spontana strejker som började som missnöjesyttringar mot låga löner, långa arbetsdagar och för bättre pensioner men utvecklades till en långdragen och oförutsebar frihetskamp. Centrum blev snart en av Polens då största arbetsplatser, Lenin-varvet i Gdansk.

Dagarna i augusti innehöll stor dramatik, utgången av enviget mellan staten och dess medborgare var mycket oviss. En av dessa dagar, närmare bestämt den 22 augusti 1980, började jag det tidiga morgonpasset på min dåvarande arbetsplats, TT:s inrikesredaktion. Natten hade varit lugn och nattredaktören gick hem. Framåt niotiden ställde min chef Erik Nylén den plötsliga frågan: Kan du åka till Warszawa? Nu? Du får fem minuter för att bestämma dig! Ett plan skulle avgå några timmar senare. Läsa in mig på situationen fick jag göra på den korta flygresan, likaså tänka ut ett yrke som inte var journalistens.

Annons
Annons
Annons