X
Annons
X

Polen: Medelmåttorna gör revolution

Polen är ett medelmåttigt land som inte kan förlika sig med sin medelmåttighet. Det skriver den polske författaren Andrzej Stasiuk i en exklusiv text för SvD med anledning av det styrande partiet Lag och rättvisas odemokratiska tendenser.

Läs mer om Polens nya politik

För en tid sedan fick vi besök av två unga norska journalister. De var långa, bredaxlade och långhåriga. Precis som vi hade förväntat oss såg de ut som vikingar. De var på resa från norr till söder i syfte att beskriva vårt land. De stannade hos oss i Karpaterna, nära landets södra gräns, i två dagar. Vid frukosten den andra dagen sade en av dem: ”På en vecka händer det lika mycket i Polen som i Norge på ett år.” Säkert var det av ren artighet som han inte frågade: ”Hur orkar ni leva med det?”

Jo, vi orkar. Jag undrar själv över det ibland, men vi orkar. För att vi inte kan sitta kvar på en och samma plats. Och för att vi inte är nöjda med den platsen. I många hundra år har vi varit inklämda mellan den ryska och den tyska stormakten, för svaga att bevara vår suveränitet och samtidigt för starka för att förlora den för alltid. Under besvärliga tider har vi alltid kommit ihåg vilka vi en gång var. Till exempel vilka vi var på 1500- och 1600-talen, när vi skapade ett slags kolonialt inlandsimperium mellan Östersjön och Svarta havet. Och när vi hade förlorat vårt imperium smidde vi planer på hur vi skulle kunna återskapa det i en eller annan form. Ingenting har förändrats. Den plats där vi lever känns fortfarande obehaglig.

Jarosław Kaczyński, partiledare för Lag och rättvisa.

Foto: Alik Keplicz/AP Bild 1 av 2

Polens premiärminister Beata Szydlo tillsammans med Lag och rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński vid en omröstning i parlamentet.

Foto: Alik Keplicz/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X