Polarbröds vd prisas för hållbart ledarskap

Karin Bodin, entreprenör och vd på Polarbröd får utmärkelsen Hållbart ledarskap 2014. Priset är instiftat av Näringslivets miljöchefer och delas ut i oktober.

Under strecket
Publicerad
Systrarna bakom Polarbröd: Karin Bodin (till höger) och Anna Borgeryd (till vänster).

Systrarna bakom Polarbröd: Karin Bodin (till höger) och Anna Borgeryd (till vänster).

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Tillsammans med sin syster Anna Borgeryd driver Karin Bodin familjeföretaget Polarbröd med en 135-årig historia och har i dag en omsättning på nästan 1 miljard kronor och 400 personer på lönelistan. Det var mormor Greta Nilsson som kom på den infrysningsmetod av det nybakade brödet som fortfarande är en av grundpelarna i affärsidén. Tillsammans med sin make drev de bageriverksamhet. Det var svårt att beräkna åtgången av färska renklämmor, varpå idén om att frysa brödet blev nyckeln till framgång.

Ett av bolagets rättesnören under systrarnas ledning har varit att påverka omställningen till en mer hållbar produktion. I en intervju med SvD Näringsliv i våras, i samband med att de var kandidater i tidningens kampanj Alla tiders entreprenör, berättade de om sitt arbete som bland annat inneburit investeringar på upp emot 150 miljoner kronor i fyra vindkraftverk. Målet var att tillföra lika mycket förnybar energi som bolaget förbrukar, ett mål som Karin Bodin tror kommer nås 2015. Ett annat mål är att rensa distributionen på fossila bränslen. I dag går en stor del av transporterna med tåg, men enligt Bodin vill bolaget även att leveranserna ut till butik ska vara fossilfria. Den svåraste nöten är jordbruket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons