Annons
X
Annons
X

Pokerexpert tror på friande dom

I dag inleds en rättegång i Högsta Domstolen som ska avgöra om pokerspel handlar om tur eller skicklighet. Enligt pokerexperten Dan Glimne tyder det mesta på att poker är ett skicklighetsspel, och han tror att HD kommer döma därefter.

– Jag har svårt att se att man kan komma fram till något annat, säger han.

Foto: CLEIS NORDFJELL / SVD

Bakgrunden till målet är en pokerturnering som anordnades i Grebbestad 2007. Några timmar in i spelet avbröt polisen turneringen och de sex påstådda arrangörerna åtalades för grovt dobbleri.

Några av dem fälldes i tingrätten, men friades senare av hovrätten. Detta eftersom hovrätten ansåg att det krävdes mer skicklighet än slump för att vinna i pokerspelet Texas hold'em i turneringsform.

Nu prövas målet i Högsta Domstolen eftersom det anses som principiellt viktigt. Uppgiften för HD är alltså att slå fast om poker är ett tur- eller skicklighetsspel.

Annons
X

Pokerexperten och spelkonstruktören Dan Glimne tror på en friande dom i HD. Enligt Glimne är bevisen för att poker till största del handlar om skicklighet överhängande.

– Det är klart att det finns ett turinslag men det finns det både i bridge och backgammon också, och både bridge och backgammon är klassat som skicklighet. Visst får du en starthand i poker, men resten av vägen är det beslut som du och de andra spelarna fattar, säger han.

Han påpekar att flera akademiska avhandlingar har slagit fast att poker är ett skicklighetsspel.

– En stor amerikansk undersökning visade exempelvis att i sju av åtta fall så vinner en annan person än den som hade bäst förutsättningar utifrån starthanden.

Det har även funnits ett antal mål i USA, Europa och Brasilien som slagit fast att poker har ett övervägande skicklighetsinslag.

– Jag kan inte komma på en seriös rättegång i ett demokratiskt land där poker någonsin dömts till ett turspel.

Med tanke på de analyser och avhandlingar som finns menar Glimne att han har svårt att se att HD skulle komma fram till något annat än hovrätten. Det skulle bland annat betyda att Sverige likt länder som Storbritannien, Danmark och Tyskland skulle få uppleva att andra än staten arrangerar internationella pokerturneringar. Det skulle också enligt Glimne bidra till en mångfald på marknaden.

Dock kvarstår problemet med lotterilagen. Lotteriinspektionen och en hovrättsdom från ett annat pokermål hävdar nämligen att turneringarna ändå bryter mot lotterilagen och därför inte är lagliga.

– För att kunna pröva pokerturneringar på denna punkt krävs en ny turnering där någon är beredd på att åtalas enligt lotterilagen, säger Glimne.

I spelarvärlden råder det dock delade meningar om vilken utgång man önskar i förhandlingarna.

– En del tycker det är bra som det är nu eftersom alla spelvinster inom EU definitionsmässigt är skattebefriade, medan andra tycker att poker borde vara klassat som ett skicklighetsspel eftersom de då kan börja dra av spelförluster, resor till Las Vegas och liknande, förklarar Dan Glimne.

Han jämför lotteriinspektionens syn på poker som ”äventyrlig” med hur man såg på trisslotten när den infördes i mitten av 80-talet. När trisslotten kom till Sverige 1986 ansågs den så farlig att folkrörelsen inte fick befatta sig med den.

– Om 50 år kanske vi tycker att dagens syn på poker är lika löjlig som att man mellan 1934–43 inte fick läsa upp den korrekta tipsraden i radio eftersom det ansågs omoraliskt och uppmanade till spel, säger han.

Annons
Annons
X
Foto: CLEIS NORDFJELL / SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X