Pokerboom skapar nya missbruk

Med pokertrenden och ökat nätspelande har drömmen om vinsten nått medelklassen på bred front. Den gamla sanningen om att spelmissbruk drabbar socialt utsatta män gäller inte riktigt längre.

Under strecket
Publicerad
Psykologen Liria Ortiz är orolig över den obefintliga vård som finns för unga spelmissbrukare.

Psykologen Liria Ortiz är orolig över den obefintliga vård som finns för unga spelmissbrukare.

Annons

Jack Vegas-maskinerna och det klassiska tipsspelet regerar fortfarande i Sverige. Men den växande delen av spelmarknaden finns på internet och runt pokerborden.
– Nya grupper dras till spelandet. Det handlar om unga män, ofta akademiker, som ser det som en intellektuell utmaning att spela poker, som finare än andra spelformer, säger psykologen Jakob Jonsson på rehabiliteringsföretaget Praktisk psykologi.

Under det första kvartalet i år var 17 procent av samtalen till Folkhälsoinstitutets stödlinje för spelmissbrukare från personer som fastnat i internetpoker. Det är ett trendbrott.
Nätspel om pengar innehåller många magneter för missbrukare; snabba vinster – och för de flesta ännu snabbare förluster.
Tillgängligheten är stor och anonymiteten gentemot motspelarna är nästan hundraprocentig.
– I princip kan du sitta hemma och spela naken och asberusad, säger Jakob Jonsson.
Fortfarande går missbruk av spel som Jack Vegas och tips jäms med annat utanförskap. Spelmissbrukaren i gemen är en man med dålig ekonomi, ofta med andra sociala och ekonomiska problem. Många är födda utomlands.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons