Annons

Pojken bad 61 gånger om att få sluta förhöret

De två bröder som pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin utsattes för långa förhör, med många ledande frågor. Arkivbild.
De två bröder som pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin utsattes för långa förhör, med många ledande frågor. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Ledande frågor, få möjligheter att prata fritt med egna ord om vad som hände och totalt nio utpekade gärningsmän.

En ny analys visar på stora brister i förhören med de utpekade bröderna under Kevinutredningen 1998. Sjuåringen frågades vid ett tillfälle ut över fyra timmar.

TT TT
Publicerad

– Det är ett fruktansvärt förhör. Han bryter ihop och blir tyst och han kämpar för att svara på frågorna. Samtidigt vet han att hans svar inte duger. Han frågar efter mamma, han ber om att få sluta, men det tar aldrig slut, säger Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på barnförhör.

Efter att förundersökningen om det så kallade Kevinfallet öppnades på nytt för ett år sedan har en viktig del varit att analysera alla de förhör och vallningar som hölls med bröderna, då fem och sju år gamla. Utredarna har räknat alla frågor som ställdes, delat in dem i olika frågegrupper och granskat vilken typ av information som kom fram vid vilken typ av fråga.

Annons
Annons
Annons