Annons
X
Annons
X

Pojke med svininfluensa avled

I lördags avled en treårig pojke som drabbats av svininfluensa på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Pojken tillhörde en riskgrupp och det är ännu oklart om det var influensan han avled av.

Läs mer:

Info om vaccinering i Stockholm vardguiden.se

– Vilken dödsorsaken var vet vi inte än, det kan ta flera dagar. Nu planeras en obduktion, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset dit Astrid Lindgrens barnsjukhus hör.

Treåringen hade en funktionsnedsättning och andra sjukdomar som kan ha spelat roll för dödsfallet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan också konstatera att de första preliminära bedömningarna inte gjordes inom vår verksamhet, utan på en privat närakut bredvid sjukhuset.

  Annons
  X

  Det var de som skickade hem honom efter det första besöket. Men pojken avled hos oss, säger Klas Östman.

  Enligt tidningen Aftonbladet sökte föräldrarna vård för sin son i onsdags på en närakut som ligger i närheten av sjukhuset. De uppmanades då att åka hem trots att han hade feber och diarré. Hans tillstånd försämrades och föräldrarna tog honom till akuten på Astrid Lindgrens barnakut där pojken dog. Tidningen uppger att pojken inte var vaccinerad mot svininfluensa.

  Treåringen är det tredje fallet i Sverige där en person avlidit och varit smittad av svininfluensa. I augusti avled en 37-årig man i Uppsala som tillhörde riskgrupperna. I september dog en cancersjuk man i 55-årsåldern på Västerås lasarett.

  Totalt har hittills 174 personer vårdats på sjukhus i Sverige försvininfluensa. De flesta av dem, 129 personer, har lagts in på sjukhus i Stockholms län. Av dem är 30 procent barn under tio år, enligt statistik från landstingets smittskyddsenhet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X