Annons
X
Annons
X

Pojke eller flicka? Det säger vi inte

IDENTITET. Är det en pojke eller flicka? Nej, den frågan om sitt barn Pop vill föräldrarna Nora och Jonas inte svara på. De vill ge sitt barn en så neutral uppväxt som möjligt där Pop ska slippa att bli bemött på ett visst sätt av omgivningen på grund av sitt kön.

– Det är taskigt att släppa ut sitt barn i världen med en lapp i ­pannan där det står rosa eller blå, säger Nora.

[object Object]
Nora och Jonas vill inte tala om vad deras barn Pop, 2,5 år, har för kön. De vill ge Pop en så neutral uppväxt som möjligt. Ofta gissar folk att Pop är en pojke – eller en flicka – efter vad Pop har för färger på kläderna just den dagen. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Möter du 2,5-åringen Pop och pappan Jonas, 24, i en park och frågar om Pop är en flicka eller pojke så får du svaret: ”Jag har valt att inte berätta vad mitt barn har för kön”, från Jonas.

Frågar du Pops mamma Nora, 24, svarar hon likadant. Redan när Pop låg i magen bestämde hon sig för att hon inte skulle berätta för någon om hennes barn var en pojke eller flicka.

– Då kändes det som att jag var den första på jorden som kommit på det här. Men senare har vi hört och läst om andra som gjort som vi.

Annons
X

Jonas var genast med på planen. Han skrev ett brev som han skickade till vänner och familj där han förklarade hur de tänkte göra.

– ”Vad blev det?” är ju den första frågan man får när man fått barn. Jag ville förbereda omgivningen eftersom jag inte ville diskutera vårt beslut direkt när Pop var nyfödd.

Men varför vill ni inte berätta om Pop är en pojke eller en flicka?

– Vi vill att Pop ska växa upp friare och slippa tvingas in i en bestämd könsmall från början, säger Nora.

– Så länge vi kan hålla Pops kön neutralt så slipper Pop att påverkas av hur människor bemöter en pojke eller en flicka. Kan jag skydda mitt barn ifrån att bli ­instoppat i ett fack, så vill jag göra det, säger Jonas.

Det var under gymnasietiden som de båda, på varsitt håll, kom i kontakt med feminismens idéer och medvetet började reflektera över frågor om kön och genus. Men, vill både Jonas och Nora understryka, Pops kön är ingen stor hemlighet. Det är inget som är tabubelagt eller hyschigt. Pop själv är fullt medveten om vad som finns mellan de egna benen och föräldrarna har pratat med Pop om att alla barn har antingen en snopp eller en snippa. Och utöver Pop, Jonas och Nora så vet även en handfull personer bland familj och vänner, som varit barnvakt och bytt blöja, vad Pop har för kön. Men Nora och Jonas säger själva aldrig han eller hon till eller om Pop, utan alltid Pop.

– För oss är det här inte någon stor grej längre. När jag var gravid levde jag väldigt teoretiskt med frågan och tänkte och pratade mycket om det, men nu –  det här är normalt för oss. Punkt, ­säger Nora.

Hur är det att prata om det här inför Pop när folk frågar?

– Jag är lugn och trygg när jag pratar om det och det känner Pop och blir lugn också, säger Jonas.

– När Pop var bebis så frågade alla hela tiden om det var en pojke eller flicka, men det händer inte så ofta nu längre när Pop är så stor. Folk gissar istället och tycker att det är pinsamt att fråga, säger Nora och erkänner att det inte är alla dagar hon orkar förklara och gå in i en diskussion.

Då låter hon folk ha sin föreställning utan att varken bekräfta eller förneka om de har rätt i sitt antagande om att Pop är en pojke – eller en flicka. Folk brukar gissa efter vad Pop har på sig för ­dagen. Pop, som av sina föräldrar beskrivs som en självsäker och stadig person som tar för sig av livet, bestämmer oftast själv vilka kläder som ska på. I garderoben finns ett brett utbud av färger och plagg. Vissa dagar blir det klänning och andra dagar byxor. Frisyren varieras också.

Både Nora och Jonas upplever att de flesta har blivit positivt överraskade av deras svar att de inte vill berätta vad deras barn har för kön.

– Många blir spontant glada och tycker det är fräscht. Flera säger att de ska göra samma sak själva när de får barn. Många människor har aldrig har reflekterat över kön, men tvingas nu att tänka på det. Och blir någon provocerad så säger de sällan något. Folk är ganska konflikträdda, säger Jonas.

De som blivit upprörda är främst jämnåriga feminister.

– De tycker att vi ska ta tag i de problem kring kön som finns ­istället för att undvika dem. Visst går det att förklara orättvisor och ojämlikhet för ett litet barn, det gör vi, men vi är omgivna av så många omedvetna människor och det massiva trycket från omgivningen påverkar ens barn. Vårt sätt skapar en fri och neutral tillvaro för Pop, säger Jonas.

– Även jag är full av föreställningar om kön men vårt val har hjälpt mig att behandla Pop neutralt. För mig är Pop inte en flicka eller en pojke utan bara Pop, ­säger Nora.

Deras val är ovanligt och går tvärs emot de gängse normerna i samhället. Är det ett experiment med ett barn som inte själv kan säga ifrån?

– Nej, det här är inget experiment. Jag menar att det är mycket taskigare att släppa ut en människa i den här världen med en lapp i pannan där det står rosa eller blå. Då har man verkligen ­bestämt att det yttre är viktigast och sagt ja till att samhället är med och formar barnet till det kön som det fysiskt är. Jag menar att kön är en social konstruktion, säger Nora.

– Pop är säker och stark i sin identitet. Vi ser att Pop utvecklas och mår bra av det här. Vi vill låta Pop bli, och vara, den Pop är, ­säger Jonas.

Men spelar de här första åren så stor roll om Pop sedan under resten av sitt liv lever och bemöts som den pojke eller flicka som Pop är?

– Jag tror att den självsäkerhet och personlighet som Pop utformat kommer att finnas med i resten av livet. Om Pop sedan väljer att bli extrem åt ena eller andra hållet har inte med saken att göra. Jag tror vi har hjälpt Pop att utveckla en egen styrka, säger Nora.

Jonas och Nora var unga, 21 år, när de blev föräldrar. Båda har valt att jobba halvtid – Jonas med musik och Nora med bild – för att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans med Pop som inte går på någon förskola. Att de valt bort dagis har ingenting med könsfrågan att göra – även om de inte tycker att förskolan är tillräckligt genusmedveten – utan mer med att de själva har dåliga erfarenheter av dagis och tycker att barngrupperna i  dag är för stora.

– Att Pop inte går på dagis provocerar faktiskt mer än att vi inte talar om vad Pop har för kön. Hur radikala folk än är, så verkar alla vara för dagis. Många menar att Pop inte kommer att lära sig att anpassas till samhället, men jag tycker det är tragiskt om det är det dagis ska vara till för, säger Nora.

– Många tror att vi bara sitter hemma med Pop, men Pop är med oss och träffar många människor, både barn och vuxna. Det finns så mycket som jag vill visa Pop. Det skulle jag aldrig hinna göra om Pop gick på dagis hela dagarna, säger Jonas.

När ska ni berätta vad Pop har för kön?

– Det får Pop själv avgöra. Vi finns här och ser vad Pop mår bra av och vad Pop själv vill. Redan nu har Pop börjat prata om sitt ­fysiska kön, säger Nora som tillsammans med Jonas väntar ett nytt barn i augusti.

De kommer att göra likadant med tvåan. Det vill säga: uppfostra ett barn, inte en pojke eller en flicka.

Fotnot: Pop, Nora och Jonas heter egentligen något annat.

Mia Sjöström

Annons
Annons
X

Nora och Jonas vill inte tala om vad deras barn Pop, 2,5 år, har för kön. De vill ge Pop en så neutral uppväxt som möjligt. Ofta gissar folk att Pop är en pojke – eller en flicka – efter vad Pop har för färger på kläderna just den dagen. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X